Egy dunaszerdahelyi műhelyben épül Boros Csaba és Nagy Bence űrrakétája. A két mérnök évek óta dolgozik azon, hogy az általuk megtervezett és megépített szerkezet kijusson a világűrbe - tudósított a pozsonyi Új Szó.

A műhelyben a szénszálas anyaggal bevont Ardea 2-es tesztrakéta fogadja a látogatót. Ez egy technológiai bemutató eszköz, amellyel világossá tesszük, hogy meg tudunk tervezni és el tudunk készíteni egy ilyen rakétamotort - magyarázta Boros Csaba. Az Ardea 2-es mellett két kisebb rakéta és egy indítópad is kirajzolódik a műhelyben.

Álmok

Mindkét építő gyerekkori álma válik valóra a dunaszerdahelyi műhelyben. Boros Csaba a brünni műszaki egyetemen repülőgép-technikát hallgatott, a katonai akadémián doktorált, ahol a speciális hibrid motorokat tanulmányozta és tesztelte. Az egykori csehszlovák rakétaprogramon és az Egyesült Államokból ismert rakétakilövő versenyek sikerén felbuzdulva kezdett el dolgozni az elméleteken.

A tavaly elhunyt érsekújvári Molnár Péterrel már nyolc éve hozzáláttak a kivitelezéshez, amely nagyobb fordulatra kapcsolt, amikor Nagy Bence, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Gépészeti Karának diákja is csatlakozott hozzájuk. Néha segítőtársa is akad a két tervezőnek és a vállalatok támogatása is sokat segít a projekt kivitelezésében, amelyet a Szlovák Űrtevékenységi Szervezet (SOSA) is kiemelt programként kezel.

Segítők

A rakéta a szénszálas technológiának köszönhetően könnyebb, mint a hasonló szerkezetek, így a jelenleg ismert rakétáknál olcsóbban viheti fel a szállítmányt a világűrbe. A speciális hibrid rakétamotor növeli a szerkezet biztonságát.

Egy szintén dunaszerdahelyi kompozitgyártó cég is segít a szénszálas technológiában. Egy bazini vállalat a nyomásálló, szénszállal erősített, ultrakönnyű tartályok elkészítésével veszi ki a részét a projektből, a pozsonyi Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán a próbapad elektronikai rendszerével foglalkoznak és a katonai egyetem is segít - sorolja a támogatókat Boros Csaba.

Tesztek

Jövőre kilőhetik a tesztrakétát, amely néhány kilométeres magasságig szállhat fel, mert Szlovákiában az aránylag sűrűn lakott területek miatt nem engedélyezik, hogy magasabbra emelkedjen. Remélhetőleg valamelyik katonai lőtéren sor kerülhet a kísérleti kilövésre. A későbbi típusokat, amelyek már elérhetik a tíz kilométeres magasságot, Lengyelországban lövik ki.

Egy aránylag olcsó és biztonságos rakéta elkészítésével motiválhatnánk a piacot - vázolja a terveket Boros Csaba. Világszerte évente mintegy ötven szuborbitális rakétát lőnek ki, ha sikerül csökkenteni az elkészítés és a kilövés költségeit, az nagy piacot nyílhat meg a két magyar és segítőik előtt.

A nyitókép forrása: Pixabay.com.