A tárca közlése a kormány azon döntése rendkívüli kivétel volt, amelynek értelmében menekültek ezreit fogadták be Magyarországról, "és az nem helyezi hatályon kívül a dublini szabályokat". A dublini egyezmény szerint a menedékkérőket abban a tagállamban kell regisztrálni, amelyben beléptek az Európai Unió területére.

A belügyminisztérium emellett arra figyelmeztetett, hogy a "Németország által az utóbbi hetekben és hónapokban tanúsított óriási segítő szándékot nem kellene túlfeszíteni". Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma.

Bajor belügyminiszter: elfogadhatatlan, hogy Németország egyedül viseli a terheket

Elfogadhatatlan, hogy Németország gyakorlatilag egyedül viseli az európai menekültválság terheit - mondta a bajor belügyminiszter vasárnap a Bild című lapnak. Joachim Herrmann hangsúlyozta: "nem lehet így viselkedni egymással Európában".

Hozzátette, hogy a súlyos aránytalanságra a berlini vezetésnek is fel kell hívnia az uniós partnerek figyelmét. "A szövetségi kormánynak végre nyíltan kell beszélnie" - mondta a bajor konzervatív CSU politikusa a Bild online kiadásában ismertetett nyilatkozatában, amelyben ismét bírálta Angela Merkel kancellár, a testvérpárt CDU elnökének döntését a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről.

"Elég erős, hogy a tartományokat nem tájékoztatták a döntés meghozatala előtt" - mondta a bajor belügyminiszter. A CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) vezetői vasárnap este megbeszélést kezdenek a menekültválság kezeléséről, a találkozó a CSU-s nyilatkozatok révén feszült hangulatban kezdődik.