Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Merkel a túlélésért harcol, miközben a német választói hangulat utálatba váltott vele szemben. Ezzel a megjegyzéssel vezeti fel a Financial Times (FT) az október utolsó hétvégéjére eső hesseni tartományi választásokról szóló cikkét. Angela Merkel pártja, a konzervatív CDU súlyos szavazatvesztés előtt áll, a rossz szereplés nyomán az FT szerint az országos politika is a zűrzavar állapotába kerülhet.

A közvélemény-kutatások szerint a CDU történetének egyik leggyengébb eredményére számíthat a tartományban, ami azért érdekes, mert a gazdasági eredmények alapján szárnyalnia kellene. A munkanélküliség történelmi mélyponton van, a jövedelmek országos szinten a legmagasabbak. A 11 ezer lakosú Langgöns falu egyik lakója azt mondja, hogy a polgármester megszavazásával nincs gondja, de nehezére esik a CDU mellé is behúzni az X-et. A kérdésre, hogy miért, egyszavas választ ad: Merkel.

Setét árnyék

A párt helyi és országos vezetői persze azzal érvelnek, hogy a jó gazdasági helyzet csak akkor őrizhető meg, ha a párt hatalmon marad, ám az országos politika sötét árnyékot vet a helyi választásokra. Az említett faluban például egy szerelő azt monda: mindig a CDU-ra szavazott, de most azt tervezi, hogy a bevándorlásellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártra adja a voksát. Szerinte egyedül ez a párt ismerte fel a bevándorlók jelentette veszélyt, az iszlám egyébként is olyan, mint a kommunizmus, hiszen világuralomra tör.

Ez mutatja, hogy az emberek nem felejtették el a 2015-2016-os nagy bevándorlási hullámot, ami elemzők szerint sértette a jog és a rend iránti igényük teljesülését. Merkel a szavazás előtti utolsó héten négyszer kampányol Hessenben, ám ez kontraproduktív lehet, arra emlékeztetheti az embereket, hogy ő nyitotta meg Németország kapuit a menekültek áradata előtt.

Emellett az autósok azért is a kormányt okolják, hogy számos város, köztük a tartomány fővárosa, Frankfurt, a levegő minőségének védelmére hivatkozva tervezi a dízelautók használatának korlátozását a belső területein. Merkel ugyan megígérte, hogy igyekszik megelőzni a dízelmentes övezetek kialakítását, de a szavazók nem igazán hisznek neki.

Hanyatló indexek

A CDU 1999 óta vezeti ezt a tartományt, ám a legfrissebb felmérések szerint támogatottsága az öt évvel ezelőtti több mint 38 százalékról 26 százalékra zuhant. Hiába ez a legmagasabb arány a pártok versenyében, a CDU-ban Merkelt okolnák, ami kérdésessé teheti, hogy hat hét múlva újraválasztják-e a párt elnökének.

A választóknak valójában az országot vezető nagykoalíció bizonytalanságából, belső veszekedéseiből van elegük. Ez meglátszik a másik kormánypárt a szociáldemokrata SPD népszerűségi indexének alakulásán is. Ez most 20 százalékon áll szemben az öt évvel ezelőtti több mint 30 százalékkal. Az FT szerkesztői szerint a hesseni bukás arra ösztönözheti a pártot, hogy kilépjen a koalícióból, ami szinte biztosan előrehozott választásokhoz vezetne. Ez megkérdőjelezné a kancellár pozícióját is.

Nyertesek

A nagy nyertesek - akárcsak az október közepi bajorországi szavazáson - a Zöldek lehetnek. A közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 22 százalékát zsebelhetik be, amivel megdupláznák öt évvel ezelőtti eredményüket. Az elemzők úgy vélik, hogy ezt karakteres fellépésüknek köszönhetik: csak saját üzenetük átadásával foglalkoztak a kampány során.

Jelenleg a CDU-val közösen vezetik a tartományt, ami jelzi, hogy minden irányba nyitottak a koalíciókötésre. Bevonhatják a piacpárti, liberális FDP-t, amely nyolc százalékon áll, létrehozva (a pártok színei alapján) az úgynevezett Jamaica-koalíciót, vagy baloldali blokkot alakíthatnak az SPD-vel és a radikális baloldali Die Linkével, amely szintén nyolcszázaléknyi szavazatra számíthat. A lényeg: már nem díszítőelemek a német politikai palettán, hanem jelentős szereplők. Az AfD 12 százalékos támogatottságra számíthat.

A fotó forrása: Aris Oikonomou/AFP