Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németország egészét tekintve az éghajlat és a környezet védelme számít a legfontosabb problémának, a Forsa közvélemény-kutató társaság felmérésében 37 százalék sorolta ezt az első helyre - idézi az MTI.

A második helyen a bevándorlás és a menekültek társadalmi beilleszkedése áll 29 százalékkal. A harmadik a pártokkal és a politikusokkal szembeni elégedetlenség, amit 25 százalék tart a legnagyobb gondnak.

Fontos társadalmi problémaként tartják számon a többi között a szegénységet és az egyenlőtlenségeket is, a lakbérek emelkedését, az időseket ellátó intézményrendszer helyzetét, a szélsőjobboldali eszmék terjedését és az idegenellenesség erősödését.

A 83 milliós ország legnagyobb problémáinak megítélésében jelentős területi, életkori és párthovatartozásbeli különbségeket mutattak ki a Forsa Trendbarometer nevű kutatássorozatának új adatfelvételével.

A nyugati tartományokban a legtöbben - 39 százaléknyian - a klímaváltozást tartják a legfontosabb gondnak, míg a migráció a második helyen áll, 27 százalékkal. Az egykori NDK területén fekvő keleti tartományokban fordított a helyzet, a térség lakosságának legnagyobb része - 36 százalék - a migrációt sorolta az első helyre, míg a klímaváltozást 28 százalék tartja a legfontosabb kihívásnak.

A fiatalok körében - a 18-29 éves korosztályban - kiugróan magas, 41 százalékos mindazok aránya, akik szerint az éghajlatváltozás az első számú gond Németországban. A fiatalok a jobboldali radikalizmust, az idegenellenességet és az oktatásügy helyzetét is nagyobb gyakorisággal sorolták a fontos problémák közé, mint az idősebbek. A 60 éven felüliek körében viszont a menekültügy, a lakhatás és az időskori ellátás problémáit említették a leggyakrabban.

Politika szakadék is kialakult

A pártpolitikai hovatartozást tekintve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt és a többi politikai erő hívei között húzódik törésvonal. Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL-csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés alapján az AfD támogatóinak csaknem kétharmada, 63 százaléka a menekültek ügyét tartja az első számú megoldandó problémának, míg a többi párt esetében átlagosan 25 százalék ez az arány. A klímaváltozás ügyében fordított a helyzet, az AfD szavazóinak 28 százaléka, más pártok szavazóinak átlagosan 38 százaléka tartja különösen fontosnak ezt a kérdést.

Manfred Güllner, a Forsa vezetője a felmérés eredményeit értékelve kiemelte, hogy az ország keleti részén jóval kevesebb menekült él, mint nyugaton, aminek alapján valószínűsíthető, hogy a bevándorlás keleten erősebben jellemző negatív megítélése inkább "előítéleteken" alapul, mint személyes tapasztalatokon.
A szakértő a Forsa közleménye szerint hozzátette: az AfD-szavazók körére jellemző "idegenellenességnek" tulajdonítható, hogy a külföldiekkel kapcsolatban szerzett negatív tapasztalatok messzemenő hiánya ellenére oly sokan tartják a menekültügyet az ország legnagyobb problémájának.