2019 januárjától novemberig 73,6 milliárd euróra rúgott a német áruexport értéke az Egyesült Királyságba, így három milliárd euróval, azaz négy százalékkal maradt el az előző évitől - írja az MTI.

"A német vállalatoknak történelmi jelentőségű érvágást jelent Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból" - mondta Eric Schweitzer a DIHK elnöke a dpa hírügynökségnek. "Az év végéig tartó átmeneti periódus enyhíti ugyan a német vállalatokra ható nyomást, a hátrányos gazdasági következmények azonban már most is tisztán láthatóak".

Nagy Britannia az elmúlt három évben az ötödik helyről a hetedikre hátrált vissza Németország legfontosabb kereskedelmi partnereinek a rangsorában. Ennek elsősorban a német export szenvedte kárát, ami hat százalékkal csökkent ezalatt az idő alatt, miközben a többi európai országban hét százalékkal emelkedett.

Eric Schweitzer ezért fontosnak tartaná az év végéig tartó átmeneti periódust a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok mikéntjéről folytatott intenzív tárgyalásokra kihasználni, mivel "ellenkező esetben a Csatorna mindkét oldalán kár érné a vállatokat". Különösen a német vállalatok számára lenne létfontosságú megőrizni az évtizedek alatt kiépített szoros gazdasági kapcsolatokat - mondta. "Vámoktól mentes, a beszállítói láncok, a javak és szolgáltatások zökkenőmentes forgalmát lehetővé tévő megállapodásra kell jutni az év végéig."