Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában ugyan várhatóan folytatódik a 2009-ben kezdődött növekedés, de az üteme jelentősen mérséklődik. A hazai össztermék (GDP) a tavasszal várt 0,8 százalék helyett csupán 0,5 százalékkal nőhet az idén, jövőre pedig 1,8 százalék helyett 1,1 százalékkal - írta az MTI.

A kutatóintézetek vezetői a jelentés berlini bemutatóján hangsúlyozták, hogy a német gazdaság a jelenlegi számítások szerint ugyan csak egy hajszállal, de elkerüli a recessziót.

Sürgették a kormányt, hogy a konjunktúra stabilizálása érdekében hagyjon fel az államháztartási egyensúly fenntartására összpontosító gazdaságpolitikával, és használja ki azt a lehetőséget, hogy az úgynevezett alkotmányos adósságfék szabály szerint 0,35 százalékos GDP-arányos hiány keletkezhet a szövetségi költségvetésben, ami jövőre nagyjából 5 milliárd eurós (1675 milliárd forint) mozgásteret biztosít.

A német gazdaságot kívülről elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus és a brit uniós tagság megszüntetése (brexit) körüli bizonytalanságok, belülről pedig az autógyártás átalakulásának nehézségei hátráltatják. Mindez visszaesésbe taszította a GDP csaknem 25 százalékát előállító és főként exportra termelő feldolgozóipart - emelték ki az elemzésben, hozzátéve, hogy a teljesítmény visszaesése mellett a foglalkoztatottak számának csökkenése jellemzi az ágazatot.

Azonban a dinamikusan növekvő lakossági fogyasztásból profitáló szolgáltató szektor és az építőipar továbbra is lendületben tartja a gazdaságot, és 2021-re ismét nagyobb mértékű, 1,4 százalékos GDP-növekedés várható.

Az előrejelzés szerint a munkaviszonyban állók száma a vizsgált időszakban rendre újabb történelmi csúcsra emelkedik, az idén 45,237 millióan, jövőre 45,359 millióan, 2021-ben 45,521 millióan dolgoznak a 83 millió lakosú országban. A regisztrált munkanélküliek száma az idei 2,276 millióról jövőre 2,315 millióra emelkedhet, 2021-ben pedig az idei szint alá, 2,262 millióra süllyedhet, a munkanélküliségi ráta így az idei 5 százalékról 5,1 százalékra emelkedhet, majd 4,9 százalékra mérséklődhet.

A fogyasztói árak növekedése mérsékelt maradhat, az idén 1,4 százalék, jövőre és 2021-ben egyaránt 1,5 százalék lehet az előrejelzés szerint, amelyet a berlini DIW, az Essenben működő RWI, a hallei IWH, a Kielben működő IfW és a müncheni ifo kutatóintézet készített.