Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EKB elnökének nyilvánvalóan koordinálatlan kommentárja az EKB további monetáris politikai lépéseiről riadójelzés az EKB integritásáról - mondta Hans Michelbach, a német konzervatív CDU/CSU frakció parlamenti pénzügyi bizottságának elnöke. Draghi egyoldalú irányvonala úgy is felfogható, hogy a mandátumának lejárta utáni időkre vonatkozóan küld jelzéseket, amelyeket aztán utódjának nehéz lesz korrigálnia - tette hozzá Michelbach.

Draghi ezzel szemben hangsúlyozta, hogy minden kérdést felvetettek és megvitattak a kormányzó tanács legutóbbi találkozóján.

Draghi a szerdán a portugáliai Sintrában tartott jegybanki konferencián kijelentette, hogy ha borúsak maradnak a gazdasági kilátások, elképzelhetőnek tartja a kamatcsökkentést és az eszközvásárlások újraindítását, ezek az EKB monetáris eszköztárának részei. A következő negyedévekre a mutatók tartósan gyenge konjunktúrát vetítenek előre.

Az EKB elnöke szerint a banknak ismét lazítania kell monetáris politikáján, ha az infláció nem kap lendületet. Tekintélyes játéktere van az újabb eszközvásárlásoknak, párosítva a tartósan laza monetáris politika nem kívánatos mellékhatásainak mérséklésére szolgáló eszközökkel - mondta.

Michelbach - aki az EKB laza monetáris politikájának következetes bírálója - szerint Draghi nem érte el a saját maga által kitűzött célt, viszont az EKB-t muníció nélkül hagyta egy új válság esetére - írta az MTI.

A berlini pénzügyminisztérium szóvivője nem kommentálta Draghi szavait. Viszont közvetve védelmébe vette Draghit Olli Rehn, az EKB kormányzó tanácsának tagja, akit Draghi lehetséges utódjának tekintenek. Rehn egy csütörtöki brüsszeli pénzügyi konferencián azt mondta, hogy a gazdasági kilátásokat tekintve az amerikai-kínai kereskedelmi villongások a legaggasztóbbak. Az eszközök teljes skálája az asztalon van - válaszolta Rehn arra a kérdésre, hogy az EKB folytathatja-e a kamatleszállítást és felújíthatja-e az eszközvásárlásokat.