Gyorsan reagált Szemerey Tamás arra, hogy a 98 százalékos közvetett tulajdonában lévő NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseit az MNB korlátozta és felügyeleti biztost rendelt ki: vagy féltucatnyi érdekeltsége már másnap számlát nyitott a CIB Banknál és az OTP Banknál - számol be a mfor.hu.

Még gyorsabb volt a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám két cége, azok ugyanis már a december 18-ai MNB-s fellépés előtt csaknem két héttel korábban létesítettek új számlákat a Gránit Banknál.

Azokat a betéteseket, akik nem vitték el a pénzüket az utóbbi időben, vélhetően az foglalkoztatja, hozzájuthatnak-e korlátlanul a pénzeikhez, illetve csak az OBA által biztosított, mostani árfolyamon nagyjából 32,2 milliót kapják vissza vagy a teljes összeget.

A szabályok szerint az OBA kártalanítása automatikus. Akkor indul, amikor az MNB visszavonja a működési engedélyt, vagy amikor a bíróság elrendeli a felszámolást. Egyelőre azonban még egyik opció sem játszik.

A portál információi szerint az MNB szeretné elkerülni a csődöt. Aminek egyik megoldása az lehet, hogy csendesen kivezetik a piacról az NHB-t, például akként, hogy a működő bankot eladják. Úgy tudni, már van is érdeklődő. Emellett az sem kizárt, hogy végül az MKB-hoz kerül az NHB betétállománya. A befektetési szolgáltatási üzletágával ugyanis nincs gond, így akár az is lehet, hogy azt leválasztják a bankról.

Elvileg az NHB szanálása is szóba kerülhetne, csakhogy nem biztos, megfelel-e a szanálhatósági kritériumnak. A legkisebb esélyt a működési engedély visszavonásának adják a jól értesültek. Közben az óra ketyeg: a 30 napos betétkifizetési korlátozás és a felügyeleti biztos kirendelésének ideje január 17-én lejár. Igaz, mindkettő meghosszabbítható.