Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első brit politikai személyiség, aki az elnökké választott, és januárban hivatalba lépő Donald Trumpnál látogatást tett, a kormányzásban jelentéktelen szerepet játszó, de befolyását illetően mégis fontos Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezéregyénisége, Nigel Farage volt. Az elnökválasztási kampány során Trumpot tanácsaival és beszédeivel segítő Farage felliftezett milliárdosból világpolitikai tényezővé vált barátja lakására - amely a Trump Tower felhőkarcoló legfelső három emeletét foglalja el -, és ott másfél órán át tárgyalt vele.

Az olykor excentrikus, de elismerten eszes brit nacionalista politikus, Nigel Farage jó partnerre talált a választási kampány során nem egyszer bombasztikus fordulatokat alkalmazó Donald Trumpban, akinek maga is segített a beszédírásban. Amikor negyed órára tervezett, de kilencven perces beszélgetésük után kijött Donald Trumptól, ezt mondta: "Itt az idő, hogy a brit politikai kijavítsa a hibát, jóvátegye, hogy az elnökválasztási kampány során erősen, - olykor durván - kritizálta Trumpot. Amerika új vezetője ugyanis Anglia-barát, olyasvalaki, akivel az Egyesült Királyság tudhat üzletelni." Farage megjegyezte: "Donald Trump sokkal szívélyesebben fog Nagy-Britannia felé fordulni, mint Barack Obama tette, aki kárt okozott a két ország kivételes viszonyának."

A UKIP-vezető kérte Donald Trumpot, hogy a Fehér Házba helyezzék vissza Winston Churchill mellszobrát, amit korábban eltávolítottak onnan. A szombati látogatás kissé kínosan érintette a brit kormányt, amely jó néven vette volna, ha egy Donald Trump-Theresa May találkozót tekinthet az első politikai szintű személyes érintkezésnek az Egyesült Államok új elnökével. Közben - szándékosan, vagy sem - kiszivárogtatták a washingtoni brit nagykövet titkosított jelentését, amelyben arról ír, hogy a világpolitikában még bizonyára járatlan Donald Trump elképzelései befolyásolhatóak, és - úgymond - "extremitásainak" a nyesegetésére a brit tapasztalat kincsestárát használhatnák fel, például a NATO-val, Iránnal, Oroszországgal vagy a tömeges bevándorlással kapcsolatban.

"A kapcsolatok már meg vannak ehhez" - említi a diplomata, természetesen nem Nigel Farage-ra utalva, akit a brit kormány még összekötőként sem kíván felhasználni. A nagyköveti jelentés szövegének kiszivárogtatása nem öröm Theresa May számára, mert abból kiviláglik, hogy a brit diplomata befolyásolhatónak véli Amerika megválasztott elnökét. De Theresa May már csütörtökön felhívta Donald Trumpot, és kifejezte óhaját, hogy olyan viszony létesüljön közöttük, amilyen Margaret Thatcher és Ronald Reagan között volt. Boris Johnson brit külügyminiszter pedig nem vett részt vasárnap az Európai Unió Donald Trump megválasztásával foglalkozó, rendkívüli minisztertanácsán, mondván, hogy ami Amerikában történt, "azt nem válságnak kell tekinteni, hanem egy demokratikus folyamat eredményének."