"Májusban a társaságok nem fognak exportálni. A teljes mennyiséget a belföldi piacon értékesítik" - mondta Szergej Kudrjasov Energiaügyi helyettes államtitkár egy mai olajtermelőknek rendezett találkozón - tudósított a Reuters.
Számos orosz régió akut benzinhiánnyal küzd, ami arra vezethető vissza, hogy az olajtársaságok az első negyedévben 40 százalékkal növelték üzemanyagexportjukat. Piaci szereplők és kereskedők szerint egyértelműen a mesterségesen alacsonyan tartott belföldi benzinárak okolhatók a jelenségért. Februárban Vlagyimir Putyin és a piacfelügyelet eltiltotta a termelőket az áremeléstől, és arra utasította őket, hogy csökkentsék a kiskereskedelmi árakat.
A Reuters üzemanyag-exportőr és logisztikai forrásai egyöntetűen azt állítják, az export tilalmat nem lehet maradéktalanul betartani, csak arra van lehetőség, hogy a spot szállításokat a hazai piacra irányítsák.
Szerződéseink vannak, amiket teljesítenünk kell, legfeljebb arra van lehetőség, hogy egy kicsit differenciáljunk - mondta a legnagyobb orosz olajcég, a Rosznyefty munkatársa.
A TNK-BP, a Lukoil és a Gazprom Nyefty mind arra hivatkoznak, hogy a májusi export szállításaik tervezését már április 20-án lezárták. "Persze, ha utasítást kapunk föntről, hogy állítsunk le mindent, akkor leállítunk. De ilyen sohasem történt korábban. Az exportszerződés szent" - mondta a Gazpromnyefty munkatársa.

Az államtitkár egyben édesített is egy kicsit kijelentésén. Közölte, a minisztérium nem gondolja, hogy szabályozni lehet az olajtermékek árát, és elképzelhetőnek tartja, hogy a belföldi üzemanyagárak öt százalékkal emelkednek a közeljövőben.