Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A The Times című konzervatív brit napilap egy meg nem nevezett tanácsadó átiratát idézte kedden. A memorandumban - amelyet a lap szerint a tanácsadó a kormány tevékenységét szervező és segítő kabinetiroda számára készített - az áll, hogy a minisztériumok jelenleg ötszáznál is több, a Brexit-folyamathoz valamilyen módon köthető cselekvési terven dolgoznak, és e munkateher elvégzéséhez 30 ezer új alkalmazottra lenne szükség a kormányzati szektorban.

A The Times által látott dokumentum szerint jelenleg nincs egységes tárgyalási stratégia, a kormányon belül megosztottság tapasztalható, és akár további hat hónapba is beletelhet, mire a kabinet egyezségre jut a legfontosabb feladatokról.

A brit EU-tagságról június 23-án megtartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. A jelenleg érvényes tervek alapján London 2017 márciusának végéig aktiválni kívánja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

A The Times által idézett dokumentumra a kormány nevében elsőként reagáló közlekedési miniszter, Chris Grayling - a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb vezető tisztviselője - a BBC rádiónak kedden kijelentette: fogalma sincs arról, hogy a memorandum honnan ered, neki teljesen más tapasztalatai vannak a Brexittel kapcsolatos kormányzati munkáról, és a laphoz eljutott átirat nem kormányzati dokumentum.
Grayling elvetette azt is, hogy 30 ezer új kormányzati alkalmazottra lenne szükség a Brexit-folyamat irányítására, mondván: nem tudja elképzelni, hogy milyen feladat juthatna ennyi embernek a kilépési folyamatban.

Később a Downing Street hivatalosan is cáfolta a The Times által idézett memorandum tartalmát, és azt, hogy hivatalos dokumentumról lenne szó. Theresa May miniszterelnök szóvivője közölte: "a kormány nem ismer olyan állapotokat", amilyenekre a memorandum tartalma utal, az irat kormányzati megbízás nélkül készült, és a kormányon belül nem köröztetik.

A szóvivő szerint "valaki a Deloitte nevű könyvvizsgáló cégtől" írta a feljegyzést, de az illető nem a kabinetirodának dolgozott, soha nem is járt a miniszterelnöki hivatalban és nem állt kapcsolatban kormánytisztviselőkkel azóta, hogy Theresa May nyáron átvette a miniszterelnöki tisztséget.