Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A honvédség a csendőröknek és a rendőri erőknek nyújt logisztikai támogatást. Utóbbiakat ugyanis a függetlenségi népszavazás után "finoman" szállásuk elhagyására kényszerítették a helyiek. A hivatalos közlés szerint a hadsereg feladata most a szállás biztosítása az említett rendvédelmi erők számára - olvasható a portálon.

Ugyanakkor a vasárnapi függetlenségi referendum és annak körülményei miatt akár túlzóan agresszívnek is minősíthető Madrid lépése, ami tovább élezheti a helyzetet Katalóniában.

Egyre közelebb a szakadás

Jövő hétfőn a katalán parlament rendkívüli ülést tart, és elképzelhető, hogy a függetlenségi pártok többségének támogatásával elfogadják a Katalónia függetlenségéről szóló javaslatot - írja az MTI.

A katalán parlament függetlenségi pártjai, a Katalóniában kormányzó Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetség, és a Népi Egység (CUP) nyújtották be a hétfői ülésnapról szóló javaslatot. A spanyol sajtó információi szerint az általuk javasolt napirendben nem szerepel semmilyen határozat megvitatása, annak egyetlen pontja a katalán elnök meghallgatása. Ugyanakkor nem kizárható, hogy később még napirend módosítással éljenek.

Mireia Boya, a CUP képviselője szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy október 9-én, azaz jövő hétfőn egyoldalúan kinyilvánítják függetlenséget. A katalán kormánypárt egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

A katalán szocialista párt (PSC) bejelentette: alkotmánybíróságon támadja meg az illegális népszavazásról szóló rendkívüli parlamenti ülést összehívó határozatot.
Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Korábban már többször elmondta: a népszavazásról szóló törvény értelmében, miután közzéteszik a referendum hivatalos végeredményét, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.