Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed az idén már megszokott módon a legutóbbi, az október első hetétől a november közepéig tartó időszakra vonatkozóan is a "szerény vagy mérsékelt" szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét - írja az MTI.

Változott azonban az előző vizsgálati periódusra, sőt az egész évre vonatkozóan alkalmazotthoz képest a Fed inflációs kilátásokról alkotott megítélése. "Az inflációs nyomás fokozódott a legutóbbi felmérés óta" - állapítja meg a dokumentum.

Ennek okát az elemzés készítői elsősorban az építőipari alapanyagok árának az emelkedésében, valamint a közlekedési és feldolgozóipari ágazatok beszerzési költségeinek a növekedésében vélték felismerni, amit sok esetben már a fogyasztóknak is áthárítottak.

A megkérdezett gazdasági szereplők a munkaerőpiacon is egyre több régióban érzékelték a feszültség fokozódását, ugyanakkor egyre szélesebb gazdasági területen számoltak be üzleti kilátásaik javulásáról.

Az inflációs nyomás fokozódására tett utalás lényeges változást jelent a Bézs Könyvek idei sorozatában, hiszen a korábbi felmérésekben rendszerint alacsony, az inflációs cél elérését megnehezítően gyenge áremelkedési dinamikát állapított meg a Fed elemzése.

A mostani megfogalmazás tehát erősítheti a piac meggyőződését arról, hogy a Fed az idei utolsó, decemberi kamatdöntő ülésén újabb kamatemelést hajt végre.

Az évente nyolc alkalommal kiadott Bézs Könyv a Fed 12 regionális tagjának a gazdaságról alkotott szubjektív helyzetértékelését rögzíti.