Az irodalom terén Olga Tokarczuk, 57 éves lengyel írónő kapta meg idén a Nobel-díjat egy osztrák íróval együtt. Az irodalomtudósok szerint a Lengyelországban nagyon ismert és népszerű szerző titka az, hogy "sokaknak ír könyveket, de mindenkinek, aki olvassa, az az érzése, hogy személyesen hozzá fordul"  - idézte a szakértők véleményét a TokFM.

A szakmában ezt "érzékeny médiumnak" nevezik, amely megmutatja, hogy ugyanazzal a nyelvvel beszélünk, mint bárki más. Tokarczukot egy éve egy másik jelentős irodalmi díjjal is kitüntették: megkapta az International Man Booker Prize-t.

Tokarczuk az ötödik irodalmi Nobel-díjas a lengyelek között, egyben a második nő. Henryk Sienkiewicz, Stanislaw Reymont, Czeslaw Milosz és Wislawa Szymborska után kapta meg a díjat. Az irodalom mellett Maria Sklodowska Curie a fizika és a kémia területén kapott Nobel-díjat még a 20. század elején. Lech Walesa és Józef Rotblat Nobel-békedíjat kaptak.

A díj hírére először az internetes boltokat támadták le a lengyel vásárlók, majd a fizikai könyvesboltokat is elárasztották Tokarczuk könyveire vadászva. Az Allegro minden példányát egy óra alatt elkapkodták. Olga Tokarczuk december 10-én veszi át Stockholmban az elismerést - 3,5 millió zloty (254 millió forint) kíséretében, 23 évvel azután, hogy Szymborska megkapta a díjat.