Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kína és Észa-Korea közötti export és import értéke 604,27 millió dollár volt az idén augusztusban a júliusi 456,16 millió dollár után. Tavaly augusztusban még 628,2 millió dollár volt a külkereskedelem értéke Észak-Koreával.

Idén augusztusban a kínai behozatal észak-koreai relációban 84,4 százalékkal múlta felül a júliusit és 288,3 millió dollár volt. Ugyancsak augusztusban a Kínából származó észak-koreai import júliushoz képest 5,4 százalékkal 315,97 millió dollárra emelkedett - írja az MTI.

Idén az első nyolc hónapban a két ország közötti külkereskedelmi forgalom értéke 3,61 milliárd dollár volt, ez 7,5 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Észak-Korea fegyverkísérletei miatti nemzetközi tiltakozás részeként Kína februárban korlátozta az észak-koreai szénimportot, és hogy Phenjan ne tudjon export révén devizabevételre szert tenni, jelentősen visszafogta az üzemanyag-szállításokat. A rendelkezésre álló legfrissebb számok alapján Észak-Korea 2015-ben 25 millió tonna jó minőségű antracitszenet exportált, főleg Kínába, ezzel az ország a világ legnagyobb antracit-exportőre.

A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) egy nemrég megjelent tanulmánya szerint Észak-Korea kizárólag Kínából importál nyersolajat. Ugyanakkor "nagyon valószínűtlen", hogy a kínai olajszállítások leállását az észak-koreai gazdaság komolyabban megsínylené. A tanulmány összeállítói szerint ugyanis Észak-Korea valójában nincs rászorulva a kínai olajra, és "nem szükségből, hanem pusztán kényelemből" importál folyékony szénhidrogéneket Kínából. Ha ez az importforrás teljesen bezárulna, akkor szilárd szénhidrogénféléket cseppfolyósítana, ilyen energiahordozókból bőséges készletei vannak.

Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja miatt a ENSZ Biztonsági Tanácsának augusztus elején újabb szigorú büntetőintézkedéseket hozott Phenjannal szemben. Egyebek között megtiltották a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tenger gyümölcseinek importját Észak-Koreából. E szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollár exportbevételtől eshet el.

Az ENSZ-döntés szeptembertől lépett életbe, de Peking - Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere - nem várta meg ezt az időpontot, hanem egyoldalúan már augusztus 16-ától bevezette azt.

Észak-Korea szeptember 3-án kísérleti atomrobbantást hajtott végre, ami után az ENSZ BT újabb, ezúttal még szigorúbb szankciókkal sújtotta Phenjant. A szankciók megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak.

A legutóbbi szankciók különösen érzékenyen érinthetik az országot. A harmadik legfontosabb exportcikke ugyanis - a feketeszén és az ásványi anyagok után - tavaly a textiláru volt. A textil 80 százalékát a kínai piacon értékesítették.

Az új szankció betiltja továbbá a cseppfolyósított gáz importját, évi kétmillió hordóban maximalizálja a finomított olajból készült termékek behozatalát, és a jelenlegi szinten maximalizálja a nyersolaj bevitelét az országba.