Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a december 17-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 21 ezerrel, 275 ezerre nőtt.

Elemzők arra számítottak, hogy ennél enyhébben, az előző heti 254 ezerről 256 ezerre nő az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma, amely már a 94. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 6 ezerrel, 263 ezer 750-re emelkedett.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 15 ezerrel 2 millió 36 ezerre emelkedett a december 17-én zárult héten, míg a négyhetes mozgóátlag 1750-nel, 2 millió 37 ezerre mérséklődött.

Az amerikai munkaerőpiac stabilitása is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) múlt héten 25 bázisponttal, 0,75 százalékra emelte az irányadó kamatot. A Fed 3 kamatemelést prognosztizál 2017-ben.

A munkanélküli segélyért folyamodók száma változékony az év ezen időszakában, a különböző ünnepek eltérő időzítése miatt. A munkaügyi minisztérium szerint semmilyen különleges tényező nem befolyásolta a múlt heti számokat.

Múlt héten a munkanélküliség 4,6 százalékra csökkent az Egyesült Államokban, ami 9 éve a legalacsonyabb érték.

Csökkent a tartós használati cikkek rendelésállománya

Csökkent novemberben az Egyesült Államokban a tartós - három évnél hosszabb időre szánt - használati cikkek rendelésállománya. Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtöki adatai szerint a novemberi rendelésállomány havi szinten 4,6 százalékkal esett októberhez képest, amikor 4,8 százalékos növekedést mértek. A csökkenés mértéke majdnem megegyezett a 4,7 százalékos elemzői várakozással.

A szállítmányozáshoz használt járműgyártás nélkül számolt korrigált adatok 0,5 százalékos emelkedést mutattak, míg a hadiipar teljesítménye nélkül számolt korrigált adatok 6,6 százalékosat. Ezek a számok az elemzők szerint azt jelzik, hogy a havi rendelésállomány visszaesése inkább szezonális ingadozás hatása, és alapvetően jó állapotban van az amerikai gazdaság.