Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Londoni stratégiai elemzők szerint a legutóbbi hadszíntéri fejlemények nyomán gyakorlatilag elenyészett az ukrajnai válság politikai rendezésének esélye, mivel jelenleg sem Ukrajnának, sem a kelet-ukrajnai orosz szeparatista erőknek, sem Oroszországnak nem áll érdekükben a kompromisszum.

A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki londoni kereskedésben hatalmas, 66 bázispontos napi emelkedéssel 1060 bázispont környékén mozgott.

Oroszország szuverén CDS-kontraktusainak középárfolyama 26 bázisponttal 252 bázispontra emelkedett a CMA adatai szerint.

A csütörtökre kialakult ukrán CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most több mint 1 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon.

Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama 2013 utolsó kereskedési napjának zárásában még 807,76 bázispont volt, így jelenleg több mint 250 ezer dollárral drágábbak az egységnyi értékű ukrán deviza-államadósság törlesztési kockázatára köthető biztosítási ügyletek a tavalyi év végén mért díjszabásnál.

Öt éven belül jöhet a csőd

A CMA számítási modellje - bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - azt mutatja, hogy a piac jelenleg 51 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény - vagyis a devizakötelezettségek esetében kialakuló államcsőd - öt éven belüli bekövetkeztét Ukrajnában.

Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak, és Ukrajna törlesztési képességét a hitelminősítők is igen rossznak tartják. Ezt jelzi, hogy Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - a befektetőket rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető "Caa/CCC" adósosztályzati sávban tartja nyilván.

Az Eurasia Group nevű kockázatelemző csoport londoni szakértőinek csütörtöki értékelése szerint a következő napokban napirendre kerülhet ugyan egy új tűzszüneti megállapodás terve, több okból is nagyon valószínűtlen azonban, hogy ez egyben diplomáciai áttörést vagy tartós fegyvernyugvást eredményezne.

Petro Porosenko ukrán elnökre ugyanis erőteljes hazai nyomás nehezedik az eddig lendületesnek tűnő - bár most megtorpanni látszó - kelet-ukrajnai hadjárat folytatása végett. Az október 26-ára kiírt parlamenti választások közeledtével Porosenko nyilvánvalóan maga is arra törekszik, hogy eredményeket mutathasson fel a nemzetbiztonsági helyzet megszilárdításában, különös tekintettel arra, hogy a fegyveres konfliktus elhúzódása csak rontja az ukrán gazdaság egyébként is súlyos helyzetét.

Támogatják Putyint

Mindemellett bármely tűzszüneti megállapodásnak értelemszerűen kétoldalúnak kell lennie, nagyon nehéz lenne azonban rábírni a különböző orosz fegyveres milíciákat a fegyvernyugvás elfogadására, főleg most, amikor úgy tűnik, hogy a szakadár erők ellenoffenzívába lendültek - vélekedtek tanulmányukban az Eurasia londoni elemzői.

A ház szerint az is a politikai rendezés esélyei ellen szól, hogy a Kreml számára csekély pótlólagos költséggel jár a kelet-ukrajnai térség gazdasági destabilizálásának jelenlegi stratégiája, amelynek elemi közé tartozik milicisták átdobása - sőt a legutóbbi jelentések szerint orosz alakulatok és hadfelszerelés "szelektív" bevetése -, az ukrajnai katonai előrenyomulás akadályozását célzó humanitárius konvojok indítása, valamint a kereskedelmi és energiaszállítási nyomásgyakorlás.

Az orosz közvélemény szilárdan Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött áll, és jóllehet a nyugati szankciók idővel már komolyabb károkat okozhatnak az orosz gazdaságban, egyelőre azonban kevés jel utal a Putyint körülvevő gazdasági elit felbomlására - áll az Eurasia elemzésében.

A ház szerint mindaddig, amíg Ukrajna nem képes teljesen ellenőrzése alá vonni Oroszországgal közös határát, Putyin folytathatja a jelenlegi taktika alkalmazását, ami a Kreml szempontjából sokkal előnyösebb, mint a szélesebb körű, formálisabb katonai behatolás.

Gázprobléma lehet Európában

Az Eurasia szakelemzői szerint a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz lesz megállapodásra jutni az orosz-ukrán földgázszállítási vitában is, annak ellenére, hogy Oroszország és Ukrajna is elkötelezte magát a részvétel mellett az EU bevonásával szeptemberre tervezett háromoldalú tárgyalásokon. A 2009-es orosz-ukrán gázszállítási szerződés érvényességével kapcsolatos alapvető nézetkülönbségek, valamint a Gazprom orosz földgázipari céggel szembeni ukrán tartozások miatt még egy olyan átmeneti megoldás is valószínűtlen, amilyenre az EU törekszik, annak érdekében, hogy az ukrajnai tározókat még a tél előtt fel lehessen tölteni.

Megállapodás hiányában az európai földgázárakra gyakorolt hatás a téli időjárástól és az Ukrajnában kialakuló hiány mértékétől függ - jósolták az Eurasia elemzői.