Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai támogatásukról biztosították kollégájukat, miután Írország visszaléptette egyetlen riválisát, Philip Lane-t, az ír központi bank korábban esélyesként számon tartott vezetőjét.

"Vissza fogom léptetni Philipet, beszéltem de Guindos miniszterrel, és sok sikert kívántam neki" - mondta érkezését követően Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy véleménye szerint a konszenzuson alapuló határozat az Európai Központi Bank javát fogja szolgálni.

"Az ECB felel Európa pénzügyi stabilitásáért, így rendkívül fontos" - hangsúlyozta Mario Centeno, a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán.

A tisztséget jelenleg a portugál Vitor Constancio tölti be, akinek megbízatása május 31-én jár le. Az alelnöki mandátum nyolc évre szól és nem megújítható. A hivatalos döntést az uniós tagországok állam- és kormányfői hozzák majd meg márciusi csúcstalálkozójukon, sokak szerint ez azonban már pusztán formaság.

Szakemberek szerint nagy jelentőséggel bír a poszt betöltőjének nemzetisége, azáltal ugyanis, hogy egy dél-európai ország adja az ECB alelnökét, még valószínűbbé válik, hogy Mario Draghi mandátumának 2019 őszi lejárta után az elnöki tisztség valamelyik északi országhoz kerül. Esélyesként tartják számon például Jens Weidmannt, a német központi bank elnökét.

Képünk forrása: AFP photo/Pierre-Philippe MARCOU