Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Barack Obama kétnapos londoni látogatásának végén interjút adott a BBC televíziónak. A vasárnap hajnalban előzetesen közzétett interjúrészletben Obama kijelenti: az Egyesült Államok nem hagy fel azzal a céljával, hogy kereskedelmi egyezséget kössön legnagyobb kereskedőpartnerével, vagyis az európai piaccal, de öt vagy akár tíz évbe is beletelhet, mire "sikerül valamit összehoznunk". Nagy-Britannia viszont nem tudna gyorsabban eredményre jutni az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon, mint az Európai Unió - tette hozzá az amerikai elnök.

Obama a kétnapos londoni látogatás során másodszor tett egyértelmű utalást arra, hogy ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, akkor nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal. David Cameron brit miniszterelnökkel tartott péntek esti közös sajtótájékoztatóján is kijelentette: lehetséges, hogy "valamikor" megszülethetne egy külön brit-amerikai kereskedelmi egyezmény, ez azonban nem a közeljövőben lenne, mivel az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne", ha távozna az unióból.

Az amerikai elnök ezzel alig burkoltan a Brexit-pártiaknak, vagyis a brit EU-tagság feladásáért kampányoló tábornak üzent. A Brexit támogatói ugyanis rendszeresen azzal érvelnek, hogy Nagy-Britannia könnyűszerrel köthetne kétoldalú megállapodásokat fő kereskedelmi partnereivel, köztük az Egyesült Államokkal, ha kilépne az EU-ból.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere - a Brexit-tábor egyik legbefolyásosabb tagja, aki a brit sajtó egyöntetű véleménye szerint a következő, 2020-as választásokon a miniszterelnöki tisztségért már nem induló David Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje - Obama szavaira reagálva kijelentette: Nagy-Britannia az utóbbi 43 évben sem kötött kereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal, és ennek oka éppen a brit EU-tagság. Johnson ezzel arra utalt, hogy Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az EU elődszervezetéhez.