Az Európai Bíróság komoly büntetést szabhatott volna ki Lengyelországra a levegő rossz minősége miatt, ám egyelőre szerencsére megelégedtek azzal, hogy megállapították a környezetszennyezést - írta a Rzeczpospolita. Az ügy 2015 vége óta húzódik, amikor az Európai Bizottság azzal vádolta Varsót, hogy nem tesz hatásos intézkedéseket a levegő védelméért és hiányzik a levegő minőségét védő szabályozás.

Brüsszel 2016 júniusában bíróságra vitte az ügyet. Ebben jelezte, hogy 46 övezetből legalább 35-ben átlépték a porszennyezettség megengedett határát, továbbá kilencben állandó a probléma. Lengyelország számos városban már az év első hónapjaiban elérik az éves határértéket.

A baj forrása elsősorban az alacsony minőségű tüzelő használata a háztartásokban - magyarázta Weronika Michalak, helyi levegő-munkacsoport, a HEAL Polska munkatársa. Az energetikai minisztérium egy éve megígérte a fűtőanyagok minőségére vonatkozó szabályozás szigorítását ám ez késik.

Stop szmog!

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a bírósági döntésre reagálva sajtókonferencián jelentette be, hogy beindítanak egy modernizációs programot, amelynek célja a háztartások fűtésével kapcsolatos légszennyezés csökkentése. Egy nem átfűtött házhoz is átlagosan egy idényben 4-5 tonna szenet kell elhasználni, ami a modernizáció után két tonnára csökkenhet - mondta a kormányfő.

Az új program címe: "Stop szmog!, elsősorban a 100 ezer lakosnál kisebb, az 50 legszennyezettebb levegőjű európai település közé tartozó városokat célozzák meg. A kormány 180 millió zlotyt (13,5 milliárd forint, egy közepes focistadion ára) szám a programra.

Dupla büntetés

Szakértők szerint Lengyelországra akár négymilliárd zloty (300 milliárd forint, több mint a 4-es metró költségének fele) büntetést is kiszabhatnak, ha nem tesz eleget a gond orvoslására, illetve további több ezer euró pénzbüntetést szabhatnak ki minden nap késésért. Bulgária hasonló ügyben már veszített a bíróságon 2017. áprilisban.

Ha ez így lesz, a lengyelek kettős büntetést kaphatnak: nem elég, hogy piszkos levegőt kell szívniuk, ezért még fizetniük is kell.

A fotó forrása: Shutterstock