A francia elnök a tavalyi választási kampányában megígérte, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között. Ennek reményében Macron olyan konzultációt indít, ahol mindenki elmondhatná a véleményét Európa jövőjéről. Franciaországban tavasszal indul is az akció, jelentette be még januárban - írja az Eurologus, brüsszeli portál.

Ezután egymás után csatlakozott a kezdeményezéshez a többi uniós tagország is, és mint a pénteki informális csúcson kiderült, minden tagállam csatlakozott is a kezdeményezéshez - egyet kivéve.

Erre kérdezett rá egy újságíró a uniós állam- és kormányfők tanácskozását követően Emmanuel Macron sajtótájékoztatóján, amelyre a következő választ adta a francia elnök:

"Az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország" - mondta, majd kis szünetet tartva ironikusan hozzátette:

Ez bizonyára meglepi önöket

- és mosolygott egy jót, miközben a terem nevetett a poénján - írja az Eurologus.

A Reuters szerint Macron április 17-én indítja a konzultációt Strasbourgban. A többi tagállamban októberig le kellene lefuttatni őket, hogy a 2019. májusi európai parlamenti választási kampányban már felhasználhassák az eredményeket.

Képünk forrása: AFP photo/Ludovic MARIN