Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az általános iskola alsó tagozatában - amelyet az Eurostat primary edutacion (ISCED 1) néven nevez - a magyar gyerekek mindössze 42,8 százaléka tanul angolul, amelynél csak a holland 41,9 százalék rosszabb. A rangsorban közvetlenül előttünk a németek állnak, de az arány már ott is 60,1 százalék, vagyis a szakadék óriási.

A régió többi országában a bolgár gyerekek vannak leginkább lemaradva az angolnyelv-tanulással, ott 75,8 százalék az arány, míg Lengyelországban 96,5. A német anyanyelvű Ausztriában a gyerekek 99,8 tanul angolul már alsó tagozatban is. (Az Eurostat adatai 2017-esek).

A magyar adatokon szépít, hogy az alsó tagozatban nagyon sokan (20,3 százalék) tanulnak németül, amely a legmagasabb arány Európában.

A Lower secondary education-nak (ISCED 2) nevezett kategóriában, amely az általános iskola felső tagozatának, vagy a 8 osztályos gimnázium első 4 évének felel meg, a magyar gyerekek 71 százaléka tanul angolul, amelynél csak a német és francia nyelvű Luxemburgban alacsonyabb az arány: 58,5 százalék.

Közvetlenül előttünk a bolgárok állnak 89,4 százalékkal és minden más európai országban 90, sőt sokban 99 százalék az arány. Ebben az életkorban a németnyelv-tanulás aránya itthon 29,9 százalék, de ez már messze nem olyan kiugró érték, mint az alsó tagozatosok esetében.

A 9. évfolyamtól kezdve (Upper secondary education - ISCED 3) Magyarországon az arány 77,7 százalék. Érdekesség ugyanakkor, hogy ebben a oktatási kategóriában már van több ország, ahol az angol kevésé fontos. Ilyenek többek között Németország, Luxemburg, Portugália vagy Dánia. A régióban azonban itt is sokkal magasabbak az arányok, mint a magyar oktatásban.

A középiskolások körében a német igen népszerű (42,3 százalék), amely jó arány európai összevetésben.

Két nyelv? Ugyan már!

Az Eurostat szerint Magyarország 6 százalékkal az utolsó helyen áll a két vagy több nyelvet tanuló diákok arányát tekintve. Le van még szakadva Ausztria (8), Írország (11) és Bulgária (15), de az utána következő Szlovéniában már 35 százalék az arány.

Ki tanul külföldön magyarul?

A magyar nyelv fontosságát jelzi, hogy azt az Eurostat szerint mindössze a horvát gyerekek 0,2 százaléka, illetve az osztrákok 0,1 százaléka tanulja az általános iskolában, illetve felső tagozatban a szlovén gimnazisták 0,3 százaléka.