Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az a magas nyomású légköri rendszer, amely rekordhőmérsékleteket okozott Európa számos térségében a nyáron és blokkolta a széljárást a kontinensen, úgy tűnik, egészen októberig kitarthat - írja a Bloomberg. Ez jó hír a napimádóknak, de rossz a szélfarmok üzemeltetőinek, például az SSE Plc-nek és az Osted AS-nek. A szél energiájával megtermelt áram mennyisége a múlt hónapban ötödével marad el az átlagostól - derült ki a Vaisala OYJ adatfeldolgozó cég információiból.

Európa bizonyos szeles tájain, például Skóciában a szélsebesség 2018 eddigi részében elmaradt a megszokottól. Ez mérsékelte a szélfarmok teljesítményét, ugyanakkor a több napsütés nyomán több energiát termeltek napelemekkel. Az SEE és az Orsted aláírja ezeket a megfigyeléseket, a szakcégek is gyengébb szelet és alacsonyabb turbinateljesítményt regisztráltak az év első felében. Az SEE ennek nyomán arra figyelmeztetett, hogy a vártnál kisebb lehet az éves nyeresége.

Volt gázáremelés

Miután a szélfarmok kevesebb áramot szolgáltattak, nőtt a gázerőművek jelentősége, ami a földgáz drágulásához vezetett. A gázár 2013 óta nem látott magasságba emelkedett. A helyzet lényegében ugyanaz, mint amit az USA-ban tapasztaltak 2015 első negyedévében, amikor nem fújt eléggé a szél - emlékeztet a Vaisala.

Akkor az érintett cégek komolyan elgondolkodtak azon, hogy diverzifikálniuk kellene a tevékenységüket a szélfarmjaik területi elhelyezkedésével, illetve alternatív technológiák felkarolásával. Talán eljött az ideje annak, hogy Európában is elgondolkozzanak a vállalatok azon, hogyan tehetik tevékenységüket ellenállóvá a klímaváltozás okozta extrém időjárással szemben.

Nyáron valójában normális az a magas nyomású légáramlat, amely idén is kialakult, de olyan hosszú ideje tart már, hogy Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban a május és a június után a július is gyenge széljárást hozott.

Van másik

A másik alapvető alternatív energiaforrás, a napenergia viszont jól muzsikált, helyenként pótolta a kieső szélenergiát. Németországban az utóbbi ötödével elmaradva a 2017-estől 1,1 terawattóra volt, miközben az előbbi termelése több mint ötödével emelkedve 1,4 terawattórára ment fel. A németeknek 44 gigawatt napenergia-kapacitásuk és 53 gigawatt szélenergia-kapacitásuk van (a paksi atomerőmű teljesítőképessége két gigawatt). Tavaly az előbbi hat százalékkal, az utóbbi 15 százalékkal részesedett a teljes energiatermelésből.

A klímaváltozással kapcsolatos kutatások tanulsága szerint nő az elhúzódó hőhullámok veszélye, ezért alapvető kérdés, hogy ezek idején pótolhatja-e a kieső szélenergiát a napenergia. A Vaisala szakértői úgy látják, hogy Európa a világ azon térségei közé tartozik, ahol ez a helyettesítés lehetséges. Az idei tavasz és nyár fejleményei ékes bizonyítékot adnak erre.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu