Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai informális EU-csúcson sok minden eldőlhet a bevándorlási kérdés kezelésével kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy ha megváltozik Olaszország álláspontja a bevándorlás kezelésével kapcsolatban, akkor komoly előrelépést lehet elérni, sikerülhet ugyanis az Európai Unió határain kívül megállítani a migránsáradatot - írja az MTI.

A kormányfő erről pénteken nyilatkozott a közmédiának az EU állam- és kormányfőinek informális csúcstalálkozójára érkezőben, a máltai fővárosban, Vallettában. A tanácskozás délelőtti munkaülésének témája a migráció. Visszavinni a menekülőket Líbiába Orbán Viktor azt mondta, az új kormánnyal Olaszország csatlakozhat azokhoz az országokhoz, amelyek - köztük Magyarország - szerint a helyzet tarthatatlan, az unió által a bevándorlás ügyében eddig követett irány rossz, az a jó, amelyet Magyarország követett.

Ha ez megtörténik, akkor "képesek lehetünk arra, hogy Líbia parti vizeinél megakadályozzuk az áthajózást, és képesek leszünk arra, hogy visszavigyük a migránsokat Líbiába, ahelyett, hogy beszállítanánk őket Európába". Tehát nem beengedni kell a migránsokat, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és "nem szabad beengedni a problémát a területünkre" - fogalmazott. Donald Trump azt csinál, amit jónak lát A pénteki egynapos, nem hivatalos máltai csúcstalálkozó fő témája a migrációs válság mellett a megváltozott világpolitikai helyzet.

Ezzel kapcsolatban szóba került Donald Trump amerikai elnök azon rendelete is, amellyel hét muzulmán többségű ország állampolgáraira beutazási tilalmat vetett ki. Orbán Viktor meglepetéssel figyeli azokat "a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését". Az Egyesült Államok nem tagja az EU-nak, egy független állam, és mint független államnak joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is.