Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szavazatok negyedének összeszámlálása alapján az olaszok 59-41 arányban elutasították a kormány alkotmány-tervezetét. A részvétel magas, 60 százalék körüli volt (bár a népszavazás érvényessége nincs részvételi arányhoz kötve). Északon sokan, délen kevesen szavaztak, a külföldön élő olaszok körében alig több mint 30 százalék volt a részvételi arány.

Matteo Renzi miniszterelnök - aki jelezte, hogy megvétózza az uniós támogatásokat, ha a kelet-közép-európai országok nem hajlandóak átvenni az Olaszországba érkező bevándorlók egy részét - lemondott. A nemek mellett az radikális baloldali Öt Csillag Mozgalom és az euroszkeptikus Északi Liga kampányolt, így a referendum az ő győzelmüket hozta. Az új miniszterelnököt az államfő jelöli.

A közös európai valuta az 1,06 dollár/eurós szintre gyengült amerikai társával szemben. Az S&P-500 tőzsdeindex 0,4 százalékkal csökkent, a jen - mint a bizonytalan időkben biztonságos befektetést ígérő menekülővaluta - erősödött az euróval és a dollárral szemben. A hétfő hektikus napnak ígérkezik az pénz- és értékpapírpiacokon.

Nagy átalakítás a cél

Az olasz voksolást - az osztrákhoz hasonlóan - külföldön is nagy érdeklődés övezte, hiszen ezt a népszavazást is annak indikátoraként értékelték, hogy mennyire törhetnek előre a populista jelöltek az Európai Unióban sorra következő francia, német, holland választásokon.

A referendum célja az volt, hogy a jelenleginél stabilabb politikai struktúra jöjjön létre Olaszországban - mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő vasárnap reggel az M1-en. Szerinte ez elsősorban a parlament átalakítását jelenti, bár a reform egyéb elemekből is áll. Az országban 1948 óta működő "tökéletes kétkamarás rendszer" átalakítása után jelentős mértékben módosulna a szenátus hatásköre és létszáma. Ez gyorsítaná a döntéshozatalt és a jogalkotási folyamatot, illetve mérsékelné a költségeket..

Piaci sokktól tartottak

A szavazás előtt pénzpiaci aggodalmak a népszavazás miatt főleg az olasz bankokra összpontosultak, amelyek főleg a banki papírok zuhanásában, illetve a kockázati felárak megugrásában mutatkoztak meg. Olaszország Európa negyedik legnagyobb gazdasága, bankrendszerében pedig mintegy 360 milliárd eurónyi nem teljesítő hitel van, a probléma pedig leginkább a Monte dei Paschi di Sienát, Olaszország legöregebb és legnagyobb bankját érinti. A pénzintézetnek ötmilliárd eurónyi tőkére lenne szüksége az év végéig, enélkül ugyanis a csőd kockázata igen jelentős.

Kormányzati tisztviselők úgy vélekedtek, hogy a potenciális befektetőket a politikai bizonytalanság elriaszthatja, amennyiben a nemek kerülnek többségbe a vasárnapi referendumon.