Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz jegybank szerint megnőtt a bizonytalanság a kormány gazdasági és költségvetési politikája miatt, aminek a hatására egyebek között megugrott az olasz államkötvények hozama. Ha a kötvényhozamok nem csökkennek, akkor ez Olaszországnak jövőre 5 milliárd euró, 2020-ben pedig 9 milliárd euró pótlólagos kiadást okozhat.

A 10 éves olasz államkötvények hozama jelenleg 3,4 százalék, ami mintegy 1,5 százalékponttal magasabb május közepéhez képest, amikor megalakult a jelenlegi koalíciós kormány. A belpolitikai bizonytalanság miatt május közepe óta külföldi befektetők 68 milliárd eurót vontak ki olasz állampapírokból.

Olaszország államadóssága 2300 milliárd euró, a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, s több mint a duplája a hatvan százalékos uniós plafonnak.

Olaszországnak jövőre mintegy 260 milliárd euró értékben kell kötvényeket kibocsátania, ebből 200 milliárd euró a meglévő kötvények újrafinanszírozását célozza.

A jegybank számításai szerint az idei első fél év végére az olasz bankok alapszintű (Tier 1) tőkemegfelelési szintje átlagosan 13,2 százalék volt, gyengébb a múlt év végi 13,8 százalékhoz képest.

Az Európai Bizottság a hét közepén túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben az aggályosnak minősített jövő évi költségvetési tervezet miatt, amely a testület szerint "különösen súlyos megsértését" jelenti az uniós szabályoknak és a római kötelezettségvállalásoknak.

A brüsszeli testület megállapítása szerint az új olasz kormány által kidolgozott költségvetés "instabilitáshoz vezethet és valószínűleg negatív hatással lenne a gazdasági növekedésre."

Az alapvető probléma, hogy az új populista olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb hiánycélokat tűzött ki a következő évekre, ráadásul véget kíván vetni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatoknak.

A jövő évi államháztartási deficitet az olasz kormány a GDP 2,4 százalékában szabta meg, míg az előző kabinet 0,8 százalékos hiánycélt jelölt meg. A rákövetkező évre vonatkozóan a kabinet 2,1 százalékos hiánnyal számol, míg a brüsszeli előrejelzés szerint a költségvetési hiány már jövőre eléri a GDP 2,9 százalékát, 2020-ban pedig 3,1 százalékos lesz, meghaladja a háromszázalékos uniós korlátot.

Az olasz gazdaság az idei harmadik negyedévben, 2015 második negyedéve óta legkisebb ütemben, 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben a bővülés üteme 1,2 százalék volt.

A Nemzetközi Valutaalap(IMF) legfrissebb előrejelzése szerint 2018-2020-ban 1 százalék körül alakulhat az olasz gazdasági növekedés.