Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz energetikai hét plenáris ülésén Vlagyimir Putyin szerdán azt mondta, hogy az egyre emelkedő olajárért jelentős részben az Egyesült Államok okolható olyan tényezők mellett, mint az észak-afrikai vagy éppen a venezuelai olajtermelés visszaesése.

Az orosz elnök leszögezte: az Iránnal kapcsolatos amerikai szankciók törvénytelenek és károsak a globális gazdaság szempontjából.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó büntetőintézkedéseket. A második hullám novemberben lesz, amikor életbe lépnek a kőolaj- és földgázipari ágazatot, valamint a jegybankot sújtó amerikai szankciók.

Az orosz elnök kedden azt ajánlotta Donald Trumpnak, hogy "nézz tükörbe, ha azt keresed, hogy ki a felelős a kőolaj drágulásáért".

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Oroszország napi 200-300 ezer hordóval képes növelni olajtermelését. (Kedden hozták nyilvánosságra, hogy szeptemberben rekordszintű, napi 11,36 millió hordót tett ki az orosz olajtermelés.)

Putyin közölte azt is, hogy Oroszország számára elfogadható lenne a hordónkénti 65-75 dolláros olajár. A kőolaj az egyik legfontosabb orosz exportbevételi forrás. Röviddel 16 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 16 cent (0,19 százalék) csökkenéssel, 84,64 dolláron állt.

Ugyanezen a fórumon Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter arról beszélt, hogy az Európába irányuló orosz gázmennyiség "az idén 200 milliárd köbméter, vagy talán még ennél is több lesz". Tavaly 194 milliárd köbméter földgázt exportál Oroszország Európába.

A szakminiszter rámutatott arra, hogy Oroszország a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális piacán tavaly 4 százalékos részesedéssel rendelkezett, az idén ez 8 százalék lesz, a jövőben pedig 20 százalékra tervezi feltornászni a hányadot.

A fotó forrása: Hassan Amar/AFP