Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európai vezetők meglepően gyorsan összezárták soraikat, és egységesen álltak ki amellett, hogy újra európai legyen az IMF vezetője. Angela Merkel német kancellár néhány napja úgy nyilatkozott, hogy Európának "jó oka" van arra, miért akarja megtartani ezt a magas pozíciót, és hasonló nyilatkozatokat tett a belga, a svéd, a holland és a spanyol pénzügyminiszter is. Európa jelenleg nagyon nehéz helyzetben van, ezért lenne természetes, hogy egy európai rendelkezzem erős befolyással az IMF-en belül - mondta Anders Borg, a svéd pénzügyi tárca vezetője.

Ugyan az utóbbi időben erősen eltolódtak a gazdasási befolyási övezetek keletre, illetve a fejlődő régiók felé, továbbra is kifejezetten erős az IMF és a Világbank felett a nyugat befolyása, ezért megvan az esélye annak, hogy teljesül az európai politikusok kívánsága. Az is segíti őket ebben, hogy a feltörekvő országok egyelőre nem kezdtek el hozzájuk hasonlóan mozgolódni, kivárásuk a konkrét jelölteket állító európaiaknak kedvez. A lehetséges IMF-vezérek között felmerült Christine Lagarde, francia pénzügyminiszter és Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök neve is. Nehezíti a feltörekvő országok helyzetét, hogy képviselők nem tették le a voksukat egyetlen jelölt mellett sem, ezért sok országból számos magas beosztású gazdasági szakember szóba jöhet.

Eközben Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szükségét látta leszögezni, hogy az IMF-nek formálisan meg kell neveznie ideiglenes vezetőjét, miután Strauss-Kahn nyilvánvalóan nem látja el feladatát. Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter szerint a francia politikus lemondásának halogatásával az IMF-et veszéleyzeteti. Eközben szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a német kormány úgy láthatja, nem jó az, hogy a nemzetközi pénzügyi világ szervezeteinek vezetői között egyetlen német sincsen. Ha Merkel belemegy, hogy az IMF ügyvezető igazgatói posztja is más nemzetiségű szakemberé legyen, akkor a hazai politikustársai gyengeséggel vádolhatják.