Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vendégül látta Ukrajna 15 legjelentősebb oligarcháját, hogy egyeztessen velük a koronavírus-járvány elleni közös fellépésről - adta hírül a bne IntelliNews régiós hírportál. A találkozót előzetesen nem harangozták be, csak akkor jelentettek meg egy képet a tárgyalóasztal körül ülő résztvevőkről és az elnökről, amikor az újságírók kiszúrták, hogy az elnöki hivatalhoz egymás után érkeznek az elegáns autók bennük az oligarchákkal.

A résztvevők listáját nem hozták nyilvánosságra, így csak a képet böngészve lehet találgatni, hogy kik voltak jelen. Felismerhető Rinat Ahmetov, a System Capital Management tulajdonosa, Ihor Kolomojszkij üzletember, aki egy évvel ezelőtt támogatta Zelenszkijt az elnökválasztási kampányban, továbbá Szerhij Tigipko, aki korábban volt a kijevi központi bank elnöke is.

Becsuktak egy várost

A találkozó után az elnöki hivatal rövid közleményt adott ki, amelyből kiderült, hogy résztvevők egyebek mellett arról tárgyaltak, hogy az oligarchák cégei hogyan segíthetnek olyan ügyekben, mint a koronavírus-tesztelő eszközök, az egészségügyi berendezések, illetve a védőfelszerelések és a fertőtlenítő szerek beszerzése. Az oligarchák segítséget ígérte az államnak, minthogy - ahogy az egyik résztvevő fogalmazott - Ukrajnához kötik őket a stratégiai érdekeit, itt akarnak üzletelni a jövőben is.

Ukrajnában egyébként nem tartják kritikusnak az egészségügyi helyzetet - március közepén csak 45 fertőzést tartottak számon -, bár az iskolákat ott is bezárták és az országhatárokat lezárták, emellett korlátozták a külföldi légi és vasúti forgalmat is. A járvány első halálos áldozata egy 71 éves nő volt, aki egy vidéki kisvárosban lakott, amit caklipakli azonnal karanténba zártak.