Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke az amerikai hadsereg tagjainak részvételével tartott gyűlésén arról beszélt, hogy kormányának új nemzetbiztonsági stratégia lehetséges háborús hadszíntérként tekint a világűrre, ezért (a légierő mintájára) létre kell hozni az USA hadseregének űrerejét - tudósított a CNBC. Ez fegyvernem a Föld atmoszféráján kívüli háborúra készülne.

Az elnök elárulta hallgatóságának, hogy korábban viccnek tekintette ezt a felvetést, amikor a kormányzati és privát űripari befektetésekről tárgyaltak. Azt mondtam - fejtegette -, talán szükségünk lesz egy új fegyvernemre, az űrerőre, ám nem gondoltam igazán komolyan. Milyen jó ötlet, talán meg kellene valósítanunk! - tette hozzá félig komolyan.

Újragondolta?

Úgy tűnik azonban, hogy az elnök újragondolhatta a dolgot, mivel ezt követően arról beszélt, hogy óriási összegeket költ a kormány és a magánszektor is a világűrrel kapcsolatos fejlesztésekre, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Végül is egyfajta befektetésről van szó - logikus, hogy ezt meg kell védeni. Emellett eszébe jutott, hogy az űrkutatás kezdeti szakaszában számos katona, a légierő tisztjei adták az űrhajók legénységét.

A tudósítás szerint a gyűlésen sem volt egyértelmű, hogy az elnök mennyire gondolja komolyan az űrfegyvernem létrehozását. A Fehér Ház nem reagált a CNBC ezzel kapcsolatos megkeresésére.

Mások is

Ugyanakkor nem Trump az egyetlen politikus Washingtonban, aki kacérkodik az űrerő létrehozásának gondolatával. A képviselőház egy képviselőcsoportja 2017 júniusában azt javasolta, hogy az amerikai légierőt válasszák szét két részre. Az egyik feladata továbbra is a hagyományos katonai repülés menedzselése lenne, míg az új ág a világűrrel kapcsolatos katonai tevékenységet fogná össze.

A más néven űrhadtestnek nevezett egység egyelőre nem szerepel az amerikai költségvetés védelmi kiadásai között, ám vannak olyan új rendelkezések, amelyek megalapozhatják a létrehozását a jövőben. Mike Rogers republikánus képviselő, az űrhadtest legnagyobb támogatója a Kongresszusban, úgy véli, hogy ezek a jogszabályok az első lépést jelentik ezen az úton.

Gondolkodását jól mutatja egyik megjegyzése. Eszerint véget kell vetni annak, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági politikájának világűrrel foglalkozó része továbbra is azon az úton haladjon, amely egy új Pearl Harborhoz vezet az űr óceánján.

A fotó forrása: Unsplash