Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beszélgetés apropója azt volt, hogy tíz állam, köztük nyolc közép- és kelet-európai, május elsején lesz 15 éve, hogy csatlakozott az EU-hoz.

Orbán Viktort a magánbeszélgetéseinkben éveken át diktátornak hívtam, és ő jót nevetett ezen. A 2015-ös rigai csúcstalálkozón is így, viccelődve üdvözöltem. De a mikrofon be volt kapcsolva. Mindez különféle belemagyarázásokra adott módot - mondta Juncker a lengyel Rzeczpospolita írása szerint, amelyet a Népszava szemlézett.

Arra kérdésre, hogy a magyar kormányfőt demokratának tartja-e, Juncker azt mondta: nem csak az a demokrata, aki az ország többségének a szavazatával jut hatalomra. A megválasztott politikus nem hagyhatja figyelmen kívül azokat sem, akik nem őt támogatják. "Minden demokratikus politikai rendszernek a fékek és ellensúlyok rendszerére kell támaszkodnia" - hangsúlyozta az EB első embere.

Az elnök kapott kérdést az ominózus magyarországi plakátkampányról, amelyen együtt ábrázolták Soros Györggyel. "Nem tartom a kapcsolatot Sorossal. Kétszer találkoztam vele, először éppen Orbán Viktor kérésére, akinek a tanulmányait Soros finanszírozta. Másodszor három vagy négy éve. Nem szeretem az ilyen és ehhez hasonló összeesküvés elméleteket. Még hat hónapig az Európai Bizottság elnöke leszek. November 1-jén távozom. Két éve döntöttem így, nem akartam azoktól a vezetőktől függeni, akiknek újra kellene jelölniük a posztra. Az Európai Bizottság elnöke legyen szabad ember. De ez nem könnyű".

A politikustól azt is megkérdezték, hogy véleménye szerint mennyire fog megváltozni az Európai Parlament a választások után. "Biztosan más lesz. Ugyanakkor meg vagyok győződve róla, hogy nagy árat fognak fizetni azok a politikusok, akik az ostoba nacionalizmust hirdetik. Tisztelem a nemzetállamokat. (...) Az európaiak nem szeretnének egy olvasztótégelyben élni, amelyben mindenki elveszíti a gyökereit. Az uniót nem lehet a nemzeti akarat ellenére építeni. De az egymás ellen uszító, ostoba nacionalizmussal szemben igenis lehet uniót, egységet teremteni"- fejtegette az interjúban Jean-Claude Juncker.

Időközben a Hvg.hu is idézett néhány mondatot az interjúból. Az egyik válasz szerint Juncker úgy fogalmazott, hogy

én mindig tartom magam ahhoz: mi, a bizottság részéről nem lábra, hanem labdára megyünk. Tapasztalom én, hogy bizonyos helyzetekben a labda a pályán sincsen, így sokan az egyetlen embert rugdossák középen: a Junckert. Tudom, hogy beterítenek álhírekkel. Nem aggaszt ugyan, de azért jól sem esik.