Előrehaladott egyeztetés alatt áll a magyar miniszterelnök washingtoni találkozója Donald Trump amerikai elnökkel, értesült a Direkt36 az amerikai kapcsolatokról információval rendelkező magyar kormányzati tisztviselőktől. Egy magas rangú tisztviselő szerint a májusi időpont a reális, de "minden a másik félen múlik". Az intenzív készülődés hírét több washingtoni, a magyar-amerikai viszony alakulását követő forrás is megerősítette, egyikük azt mondta, "nagyon megbízható" információi szerint május 13-án kerül rá sor -  derül ki a cikkből.

A találkozó áttörést jelentene az Orbán-kormány és az Egyesült Államok kapcsolatában. Orbán nem üres kézzel megy majd Trumphoz, a Direkt36-nak magyar kormányzati, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló források rendkívül jelentős értékű védelmi beszerzésekről folytatott tárgyalásokról számoltak be. Bejelentés az esetleges Orbán-Trump találkozón várható.

A meghívás az Egyesült Államok régiós politikájába is illeszkedik: Andrej Babis cseh miniszterelnök március elején járt a Fehér Házban, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök pedig május 3-án érkezik.