Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A visegrádi négyek miniszterelnökei Prágában pénteken előkészítő tanácskozást tartottak a vasárnapi rendkívüli európai uniós csúcsértekezlet előtt - adta hírül a Radio Praha. Az EU-tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács egyetlen napirendi pontot tárgyal: kik legyenek az uniós szervezetek jövőbeni jelöltjei.

A legfontosabb kérdés az Európai Bizottság elnökének személye - erre a tanács javaslatot tesz, amit az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia. Andrej Babis cseh miniszterelnök a hírportál tudósítása szerint úgy látja, hogy lengyel, magyar és szlovák kollégáját is ez a poszt, illetve az Európai Központi Bank új elnökének személye izgatja a legjobban.

Babis emlékeztetett rá, hogy az európai pártcsaládok úgynevezett Spitzenkandidatjai nem kaptak többséget az Európai Tanács legutóbbi ülésén, így rajtuk kívül álló politikusok is jelöltté válhatnak. Szerinte az a legfontosabb, hogy Jean-Claude Juncker utóda ne tegyen politikai állásfoglalásokat, csak azzal foglalkozzon, hogy végrehajtsa az állam- és kormányfők döntéseit.