Ha egy európai politikus az EU bajkeverője akar lenni, akkor nem kell mást tennie, mint hogy tanulmányozza, hogyan csinálja ezt jó pár éve Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke - kezdi az magyar vezető és Metteo Salvini olasz belügyminiszter keddi találkozójáról szóló cikkét a politico.eu. A hírportál szerint Salvini éppen ezt teszi - még szabadságát is megrövidítette annak érdekében, hogy fogadhassa a budapesti kormány fejét Milánóban.

A Politico szerint az európai populizmus mestere és trónkövetelője ad egymásnak találkát, ami kiverte a biztosítékot Brüsszelben és Rómában is. Ami az előbbit illeti, az EU-t irányító mérsékelt politikai erők nem találják a módját, hogyan semlegesítsék a radikális jobboldal erősödését a jövő májusi európai parlamenti választások előtt. Salvini az európai nacionalisták egyesüléséről beszélt júniusban, és a szakértők arra számítanak, hogy erről fog egyeztetni a magyar miniszterelnökkel.

Abcúg magyarok!

Ami Rómát illeti, az olasz kormánypárt szintén radikális, de baloldali pártja, az Öt Csillag Mozgalom parlamenti vezetői szerint fel kell függeszteni Magyarország uniós támogatásait, mivel nem hajlandó átvenni bevándorlókat a frontországoktól, köztük Olaszországtól - adta hírül az EUobserver. Ezt a kezdeményezést nyilván nem véletlenül időzítették az Orbán-Salvini találkozó idejére - Salvini miniszteri tisztsége mellett a másik kormánypárt, a Liga első embere.

Szakértők szerint ez a fellépés világos bizonyítéka annak, hogy valószínűtlen Salvini és Orbán szövetsége. Mindketten kőkeményen lépnek fel a migráció ellen, de más nézőpontból látják a problémát: Róma azt akarja, hogy az EU-tagállamok osztozzanak a bevándorlókon, míg Budapest a nemzeti bevándorláspolitika szószólója.

Szimbolikus politika

Teljesen mindegy, hogy pontosan mit mondanak. A találkozó jelentősége, hogy a hátuk mögött lévő politikai erők felmutathatják azt az újdonságot, amire az európai közvélemény vár - fogalmazott meg egy ellenérvet az előbbiekkel kapcsolatban Mario Borghezio, a Liga parlamenti képviselője. A Libero című napilap, amely közel áll a Ligához ennél nyíltabban fogalmaz. Nehéz eldönteni, hogy a lap szerkesztői viccelni akartak vagy komolyan gondolták, amikor ezt a szalagcímet fogalmazták: "Sokat lehet tanulni Orbántól, átverte az EU-t."

A Politico szerint a találkozó Orbánnak is fontos, mert felvezeti Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz államfővel tervezett egyeztetését. Andrej Babis cseh miniszterelnök, akit a nem hivatalos Orbán-Salvini tanácskozással egy időben hivatalosan fogad az olasz kormányfő, Giuseppe Conte azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a visegrádi országok vezetői is találkoznak a következő hetekben.

Az amerikai hírportál szerint Magyarország miniszterelnöke egy ideje az EU első számú bajkeverője. Például kormánya visszautasította az EU kötelező menekültátvételi kvótáját, amit pereskedés követett. Ezt ugyan Budapest elvesztette, ennek ellenére e határozat alapján egyetlen menekültet sem vett át Magyarország Olaszországtól vagy Görögországtól. Ez az ellenállás tetszik Salvininek.

Négy lecke

Mit tanulhat még az olasz populista magyar mesterétől? A Politico négy dolgot talált. Az első az elhíresült pávatánc. Orbán megtehette, hogy megszegett uniós szabályokat, rést ütött az EU egységén azzal, hogy Putyinnal üzletel, lepattantak róla a korrupciós ügyek. Persze szemben Salvini Ligájával, amely felett nincs erős uniós védőernyő, a Fideszt védi tagsága az Európai Néppártban (EPP) - mondják erre a hozzáértők.

A Politico szerint azonban a magyar miniszterelnök egyik trükkje, hogy azt sejteti EPP-s kollégáival: kiléphet a pártszövetségből. Orbán kétségtelenül nagyobb szerepet akar játszani Európában - idéz a hírportál egy Fidesz-politikust. Át akarja alakítani az EPP-t, vagy ha ez nem sikerül, akkor kész arra, hogy létrehozzon egy új frakciót az Európai Parlamentben.

Ócsárold az EU-t!

Az elmúlt nyolc és fél év további magyarországi tanulsága, hogy nem okozott gazdasági problémát az EU-ban. A magyar gazdaság tizede az olasznak, nem része az eurózónának, így eleve nem okozhat olyan gondokat, mint az óriási államadóssággal és nem százszázalékos bankrendszerével küszködő olasz.

A harmadik lecke, hogy az EU-t kiválóan lehet püfölőgépnek használni. Orbán Viktor gyakran bírálja az európai eliteket, azt állítva, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament politikája ellenkezik a magyar nemzeti érdekekkel. Ezzel egyidejűleg sokat fecseg arról, milyen fontos az EU. Salvini jól érti ezt a stúdiumot: napi szinten ostorozza az EU-t, még a genovai híd leomlásáért is az uniót tette felelőssé.

Végül az utolsó lecke, hogy ellenőrzés alá kell vonni a médiát és az ügyészséget. Magyarországon átszabták a jogrendet és ömlik a pénz a kormány közeli médiába. Kevés független sajtóorgánum maradt, és még kevesebb, amely képes rendszeresen oknyomó újságírást folytatni. Salvini messze van még ettől: az olasz ügyészek függetlenek, a média többsége szemben áll vele, nem ellenőriz tévécsatornának.

Óriási változás jöhet

Az európai parlamenti választásokon az euroszkeptikus pártok elhozhatják a mandátumok 40 százalékát - írta a Privátbankár. Ha pedig esetleg jövő májusig fellobbanna egy újabb migráns- avagy euróválság, akkor a többség elérése sem elképzelhetetlen. Az új győzteseket csupán az EU külső határainak lezárásának igénye tartja össze. Míg az Olaszországban rekedt 700 eze migránst Salvini kvóták szerint elosztaná az EU tagállamok között, Orbán erről hallani sem akar.

Az 1930-as évek európai radikális mozgalmaihoz hasonlóan a mostani eurószkeptikus pártok között sincs komoly ideológiai összetartó erő. Gazdaságpolitikai program-pontjaikban is százfelé húznak: a német AfD például többé kevésbé liberális gazdaságpolitikát támogat, míg az olasz Öt Csillag Mozgalom elutasít mindenfajta pénzügyi megszorítást.

A fotó forrása: Emmanuel Dunand/AFP