Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két radikális, populistának tartott bolgár párt azt várja a jobboldali Bojko Boriszov miniszterelnöktől (képünkön), hogy álljon Orbán Viktor magyar kormányfő mellé: ítélje el az Európai Unió döntését, amely szerint az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást kell indítani a magyar vezetés ellen, mert rendszerszinten korlátozza a demokráciát országában - tudósított a bne IntelliNews régiós hírportál.

A régiós országok közül hivatalosan a lengyel kormány állt ki Budapest mellett: a varsói külügyminisztérium közölte, hogy ellenzik a Magyarország elleni szankciók bevezetését az uniós alapszerződésre hivatkozva. (Ez végső soron a magyar szavazati jog megvonását jelenthetné az EU-ban, amihez azonban a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség.)

Az Európai Néppárt (EPP), a Fidesz pártcsaládja megosztott volt a szavazáson: több mint száz EPP-képviselő támogatta a határozatot, köztük a Bulgáriát kormányzó koalíció nagyobbik pártja, a konzervatív Gerb (Polgárok Bulgária Európai Fejlesztéséért) néhány küldötte is - derült ki a szófiai tudósításokból.

Támadás és Akarat

Két kisebb helyi politikai erő, a radikális jobboldali Ataka (Támadás) és a populista Vojla (Akarat) azonban két nappal az európai parlamenti szavazás után benyújtott egy parlamenti határozati javaslatot, ami arra biztatná Boriszovot, hogy álljon magyar kollégája mellé. A szöveg szerint Orbán Viktor mert dacolni a rosszul értelmezett liberalizmus ellen és megvédte hazáját.

Volen Sziderov, az Ataka vezetője - ez a párt a kisebbik tagja a Egyesült Hazafiak néven működő kormánykoalíciónak - azt mondta a bolgár kormányfőnek, amikor benyújtotta a határozati javaslatot, hogy Orbán Viktor megmutatta hogyan kell megvédeni a polgárokat és a keresztény értékeket. A magyar miniszterelnök világossá tette mit kell tennie egy ország vezetőjének, mire azonnal kapott egy körmöst - derült ki szavaiból.

Nem köntörfalaznak

Sziderov és pártja radikális EU-ellenes nézeteiről ismert. A politikus többször keveredett kezdeményezőként fizikai ütésváltásokba, megsértet másokat és pártjaikat, egyszer betört a közszolgálati média központjába. Bár több vizsgálatot is folytattak ellene, de soha nem büntették meg. Egyik kedvenc célpontja a Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia, amelynek épületébe kétszer rontott be az Ataka támogatói élén a diákokat sértegető jelszavakat skandálva.

A Vojla, a másik párt, amely egy platformon akarja látni a szófiai és a budapesti kormányt, Veselin Mareshki üzletember irányítása alatt áll. Ez a párt kívülről támogatja Boriszov kormányát. Mareshki számos vitatott kijelentést tett az elmúlt időszakban például a nők elleni családon belüli erőszakkal foglalkozó európai uniós szervezettel kapcsolatban. Emellett egész kis története van diszkriminatív kijelentéseinek az etnikai kisebbségekkel, a melegekkel és a nőkkel szemben.

Teszik ezt úgy, hogy közben a magyar kormánypártok szövetségesei közül egyre többen kritizálják a hazai jogállamiság helyzetét. Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt vezető politikusa is köztük van, de szót emelt a V4-es Csehország belügyminiszter - a szociáldemokratákhoz tartozó - Jan Hamácek is aggodalmát fejezte ki.

A fotó forrása: Reuters