A kormányfő felhívta a figyelmet arra: a csúcs központi gondolata volt, hogy a bankadóból, válságadóból, tranzakciós adóból befolyó bevételeket a gazdasági növekedés ösztönzésére kell fordítani. Az ennek szellemében elhatározott európai növekedési paktum szemlélete tehát Orbán Viktor szerint összhangban van a magyar törekvésekkel.

Kellenek a kohéziós pénzek

A sokat kritizált magyar gazdaságpolitika immár elfogadottá vált, a bankadó és a tranzakciós adó immár európai téma lett - idézi Orbán Viktor miniszterelnök szavait az Index a brüsszeli EU-csúcsról. (Igaz, ez a tranzakció nem az, mint amit itthon bevezetni készülnek. A szerk.) Orbán szerint az is központi gondolat lett, hogy az új adónemekből szedett adókból növekedésre kell fordítani. Nem áll módunkban elfogadni a bizottság ajánlásai közül néhányat - erősítette meg Orbán, aki szerint abban nem alkuszik a magyar kormány, hogy a jövedelmekről a fogyasztásra és a forgalomra rakódjanak inkább adóterhek.

A miniszterelnök szerint a következő hétéves (2014-2020) EU-költségvetésben ragaszkodik a kohéziós alapok fenntartásához, ebben az ügyben a csehek, a lengyelek és a szlovákok is velünk vannak, ez a vita várhatóan egész ősszel folytatódik. Az a tervezet, amely szerint a Bizottság a kohéziós pénzeket jó 20 százalékkal kurtította volna meg, nem képezi tárgyalás alapját - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán világossá tette: nem járhatunk rosszabbul mint eddig. Az egyetlen növekedésre biztosan alkalmas eszköz a kohéziós politika, és ezt sikerült belevenni a tanácsi végkövetkeztetések köré - mondta Orbán Viktor. Kiemelte: az kohéziós politika az unió szíve, és ha azt feladjuk, akkor abból nem növekedés lesz, hanem infarktus. HozzátettE: ez év végéig akarják lezárni a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós pénzügyi keretek vitáját, aminek választ kell majd adnia arra, hogy mennyi pénzt lesz kohéziós célokra.

Dolgok, amikhez ragaszkodunk

Az éjjeli megegyezésbe német kérésre került bele, hogy csak annak az országnak az állampapírjaiból vásárolhatnak az EU mentőcsomagjából, amelyik az országspecifikus ajánlásokat maradéktalanul betartja. Ugyanakkor ez az egész mentési rendszer csak az eurózónára vonatkozik, így vélhetően nem okoz nagy zavart, hogy a magyar kormány egyoldalú nyilatkozatot tett arról, hogy a magyar ajánlások egy részét nem vesszük figyelembe. Magyarország kérésére az országspecifikus ajánlásokat csak "általánosságban" erősítette meg a tanács, nem pedig szimplán "megerősítette". Ez azért fontos különbség, mert a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a bizottság adózással kapcsolatos szabályait ne vegye figyelembe. A rezsiköltségek árszabályozásához is ragaszkodik a magyar kormány és a plázastophoz is - ezeket a Magyarországról szóló jelentés kritizálta.

Komoly kérdés még, hogy a közös bankfelügyelet csak az eurózónára vagy az egész EU-ra vonatkozzon. Ugyanis a mostani alapszerződés alapján ezt csak teljes, 27-es körben lehet megcsinálni (legfeljebb kivételt lehet kérni). Orbán szerint ebben higgadtan kell majd dönteni, a következő fél évben a bankárokkal, a PSZÁF-fal, a kormányzattal és a befektetőkkel is tárgyalni kell. A miniszterelnök úgy vélte, fontos kérdés, hogy az mennyire számít, hogy a legtöbb magyarországi bank külföldi tulajdonban van.

"Fontos európai kérdésekben különböző dolgokat gondolunk" - mondta Orbán arról, hogy a Fideszben nem egységesek a vélemények arról, hogy az EU integrációjának fokozása jó vagy rossz irány-e. A nemzetek Európája és a föderációs elv feszül egymásnak a Fideszen belül is, de ez nem baj, mert abban egyetértenek, hogy a magyar nemzeti érdekek a legfontosabbak. Orbán szavai szerint nem a föderalisták közé tartozik.

A keleti nyitás jegyében Brüsszel után Bakuban tárgyal a magyar miniszterelnök. Szerinte azt kell figyelni, hol van szükség a magyar termékekre, hol áll úgy a gazdaság, hogy azt ki lehessen használni. Azért haladunk a keleti piacok felé, hogy ne csak a nyugati pénzpiacoknak legyenek kiszolgáltatottak. Már a szocialiszmus idején is ügyes volt Magyarország abban, hogy sokfelé figyelt külgazdasági lehetőségek esetében - fogalmazott a miniszterelnök.