Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő ma aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében mindenkinek joga van lejárta előtt visszafizetni jelzáloghitelét. A Rosszijszkaja Gazeta mai számában jelent meg a törvény szövege. Eszerint mindenkinek joga van határidő előtt törlesztenie jelzáloghitelét, s ezért a bankok nem büntethetik semmilyen pótlólagos összeg kifizettetésével. Az adósnak egyetlen kötelezettsége, hogy végtörlesztési szándékát köteles a hitelezővel 30 nappal korábban közölni.

A jelzáloghitel volt a témája Vlagyimir Putyin miniszterelnök és a VEB, a legnagyobb fejlesztési bank ellenőrző bizottságának tegnapi találkozóján is. Ezen a kormányfő megdícsérte a bankokat a hitelkamatok és a törlesztő részletek csökkentéséért. Tájékoztatta őket arról, hogy a kormány is tervet dolgozott ki a jelzáloghitelesek megsegítésére, amelynek végrehajtását az eredetileg tervezett jövő éviről előrehozták idénre.

A második gyerek születése után a családoknak nyújtott támogatásra szolgáló alapot használják fel erre a célra, és máris 80 ezer család kapott belőle, amiből részben vagy egészben törleszteni tudják tartozásukat. Putyin szerint ezzel ismét a bankokon a sor, amelyeknek azt javasolta, hogy jelzáloghitelek kamatát a jelenlegi 14,5 százalékról vigyék le 10-11 százalékra, hogy az oroszok többsége számára hozzáférhetővé tegyék ezeket a kölcsönöket.