Hétfőn a spanyol cds-felár a pénteki 603 bázizspontról 627 bázispontra ugrott a Markit adatai szerint. Az olasz törlesztéskockázati felár ugyanakkor 548, míg a portugál 897 bázisponton áll.

Az előző spanyol cds-rekord 620 bázispont volt, amit az ibériai ország június 18-án ért el, a júniusi EU-csúcs előtt. Vagyis ez azt is jelenti, hogy a nyári uniós csúcson elfogadott vívmányoknak csak egy hónapig sikerült megnyugtatni a piacokat.

A 627 bázispontos cds-felár azt jelenti, hogy jelenleg 10 millió dollárnyi ötéves futamidejű  spanyol adósság finanszírozása évente 627 ezer dollárba kerül.

Spanyolország azzal szította a bizonytalanságot a befektetők körében, hogy miután pénteken a legnagyobb tartomány, Valencia bejelentette, hogy pénzügyi segítséget kér, hétfőn újabb tartomán jelezte, hogy szeptembertől mentőövre szorul. Emellett a spanyol jegybank közölte, hogy becslése szerint a második negyedévben az ország gazdasága 0,4 százalékkal zsugorodott.

A spanyol államkötvények hozama napközben 7,6 százalék közelébe szaladt fel, ami új eurózónás rekordot is jelent és jelentősen a finanszírozhatóság szempontjából a pszichológiailag fontos 7 százalék felett van - vagyis a spanyol adósság finanszírozása ilyen szinteken hosszú távon nem fenntartható.