Hatalmas gázmezőt fedeztek fel a China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) kutatói, amelynek bizonyított tartaléka meghaladja a 100 milliárd köbmétert - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A kereskedelmi minisztérium szerint ez az eddigi egyik legnagyobb offshore gázmezeje az országnak. A China National Offshore Oil Corp. a legdélibb kínai szigettől, Hainantól 150 kilométerre délre, 1500 méteres mélységben talált rá a gázra.

Kereskedelmi hasznosításához az elemzők szerint évekre lesz szükség - írta a Reuters. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a vállalat az olajárak zuhanása miatt korlátozza beruházásait, a mélytengeri nagy nyomású gáz kitermelése pedig igen költséges.

Ugyancsak problémát jelenthet, hogy a dél-kínai tenger - a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala - egészét Kína a magáénak tekinti, de ezt vitatja a Fülöp-szigetek, Malajzia, Vietnam és Tajvan. Júliusban fegyveres összetűzésre került sor, amikor a CNOOC a vietnami gazdasági zónában állított fel egy fúrótornyot. Az összecsapásban két kínai meghalt és 140-en megsebesültek - emlékeztetett az AP.

Amennyiben a termelés megindul és kiépítik a szükséges vezetéket, a mező hozamából Kína déli tartományait, Hongkongot és Makaót tervezik ellátni.