Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni kormány többször figyelmeztette a Konzervatív Párt rebellis parlamenti képviselőit, hogy a kilépési törvénnyel (Trade Bill) kapcsolatos közelgő voksolásnak az a pontja, miszerint az Egyesült Királyság része maradjon-e az EU-s vámuniónak, bizalmi szavazás a kormánnyal szemben - írta a Business Insider. Más szóval, ha támogatják ezt a javaslatot, azzal megbuktathatják a kormányt.

Ezt megelőzően tíz tory képviselő már aláírta ezt a módosító indítványt, s bár a parlamenti játékszabályok szerint csak formális bizalmatlansági indítvánnyal lehet lemondásra kényszeríteni a kabinetet, Theresa May miniszterelnök dönthet úgy, hogy lemond. Számtalanszor elkötelezte magát ugyanis amellett, hogy a brexit a vámuniós tagság feladatását jelenti.

Ugyan már, kérem!

A kormányfő szóvivője szerint puszta fantáziálás minden olyan felvetés, amely szerint főnöke önként felállhat a székéből. Nem is tudja, honnan szedik ezt az információt az újságírók.

Pedig lehet, hogy nem kéne messzire tekintenie. Néhány napja a parlament felsőháza elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint a szigetországnak a vámunióban kellene maradnia. Ezen a héten az alsóházban folytatódik erről a vita, amelynek a végén szavaznak. Ha a többség ezen is támogatná a vámuniót, az újabb vereség lenne a kormánynak. A jövő héten azután a törvényhozás a kormányt kötelező érvényű döntést hozhat ebben az ügyben.

Nem, nem

Brüsszel elutasítja a londoni kormánynak a "hátha mégis úgy lehetne" jegyében fogant elképzeléseit, amelyek szerint a vámunió elhagyása ellenére nyitva tartanák az ír-észak-ír határt. Az egyik ezek közül a hibrid modell, amely szerint az EU ügynökeként a brit kormány szedné be az uniós vámokat. A másik szerint minimális határellenőrzés lenne az észak-ír-ír határon a vámunió megszűnése után.

A vita lényege, hogy ha marad az EU-val közös vám, akkor az Egyesült Királyság nem köthet saját kereskedelmi egyezmények a világ olyan országaival, amelyekkel az EU-nak van megállapodása (beleértve ebbe az EU-tagállamokat is). Így a függetlenségnek nem lenne tartalma, értelme, ami nem kerüli el a brexit híveinek figyelmét.

Ha viszont nincs vámunió, akkor az ír-észak-ír határ valódi határrá válik, aminek beláthatatlan következményei lennének, beleértve az erőszak kiújulását is.

Hátradőlt az EU

A miniszterelnök környezetéből az a hír szivárgott ki, hogy May ez ügyben arra készül, hogy megadja magát. Pártjának elszánt brexitpárti politikusai azonban világossá tették: nem tolerálnának további hátrálást a kemény brexittől a puha felé. A Downing Street-i tisztviselők ezért már azt találgatják, melyik brexitpárti miniszter mond le először. A lista élén Liam Fox, a kereskedelmi és Boris Johnson, a külügyi tárca vezetője áll.

Eközben uniós források azt mondták a Business Insidernek, hogy Brüsszelben két fejleményre számítanak. Az egyik, hogy a brit kormány még a héten utolsó kísérletként benyújt egy újabb elképzelést az ír határ nyitva tartásáról, amellyel ismét nem tudják megoldani a kör négyszögesítését. Ezért Brüsszel vissza fogja utasítani ezt a "megoldási javaslatot" is.

A másik várakozás szerint May fel fogja adni ellenállását a vámunó fenntartásával kapcsolatban, mivel ehhez a kormány jelenlegi álláspontját ellenző, rebellis tory képviselők átszavazása miatt nincs meg a szükséges parlamenti többsége.

A fotó forrása: Patrik Stollarz/AFP.