Az öngyilkos merénylő által felrobbantott szerkezet fémreszeléket is tartalmazott, amely erősíti a pusztítás hatását - mondta Vlagyimir Markin. A nőt, akinek a maradványait egyes sajtójelentések szerint megtalálták a pályaudvar előcsarnokában, egy fiatal rendőr akadályozta meg abban, hogy tovább mehessen. A rendőr meghalt a robbantásban, hét másik társa megsérült.

A terrorista merényletben a legfrissebb adatok szerint 16-an haltak meg, köztük egy anya, aki testével védte gyermekét a robbantástól. A hatóságok frissített közlése szerint 38 embert vittek kórházba.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban bemutattak több mobiltelefonnal készített felvételt is, amelyeken jól látszik a robbanáskor keletkezett tűz. Az épület bejárati oldalánál a földszinten és első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció ereje. A hatóságok a mentés miatt lezárták a vasútállomást és további esetleges robbanószerkezetek után kutatnak. Idén október 21-én a városban hét ember életét oltotta ki egy muzulmán nő, aki egy városi buszon robbantotta fel magát.

Volgográdba orvosi műszerekkel felszerelt mentőrepülőgépet küldött a rendkívüli helyzetek minisztériuma, szakorvosok, pszichológusok is a helyszínre utaztak. A kilenc súlyos sérültet várhatóan Moszkvába viszik.

A dél-oroszországi nagyváros központi pályaudvara fontos vasúti csomópont. Az épületben naponta mintegy három és fél ezer ember fordul meg. Volgográdban futnak össze a krasznodari, a rosztovi, a moszkvai, a szaratovi és az asztraháni vasútvonalak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap utasította a rendvédelmi erőket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonság szavatolására a volgográdi merényletet követően - közölte szóvivője. Vlagyimir Kolesznyikov, a szövetségi rendőrség szóvivője elmondta, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarokon és a repülőtereken, valamint a forgalmas helyeken. Szergej Bozsenov, a Volgográdi régió kormányzója közölte, hogy nincs pánik a milliós lakosú Volga menti nagyvárosban. A településen gyászt rendeltek el január 1-3. között.

Az esti hírek szerint a videofelvételek alapaján férfi volt az öngyilkos merénylő - közölte az Interfax orosz hírügynökség vasárnap. Egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. Ebben akadályozta meg őt egy rendőr, amikor meg akarta vizsgálni a csomagot. Az előzőleg elkövetőnek tartott nő éppen akkor haladt el a merénylő mellett, amikor az felrobbantotta a pokolgépet.