A hóviharok miatt Írország nagy részén gyakorlatilag megállt az élet pénteken, Nagy-Britannia más részein pedig a hadsereg segítségére is szükség van a 30 éve nem látott rettenetes idő következményeinek legyőzéséhez - adta hírül a Reuters. A támadás első vonalában az elmúlt napokban sokat emlegetett időjárási jelenség, a "keleti bestia" rohamozott, amely szibériai hideget hozott a brit szigetekre is.

Nagy-Britannia déli részét és Írországot azonban egy újabb csapás is érte: megjelent a színen az Emma vihar, amely számos utat telehordott hóval, továbbá a földre kényszerítette a repülőgépeket a dublini repülőtéren. Szörnyűség történt Nagy-Britanniában, ahol egy hétéves kislány azért vesztette életét, mert az autó, amelyben utazott a jeges úton megcsúszott és egy ház falának csapódott.

Harci helyzet

Írországban legkevesebb 24 ezer otthon és üzleti vállalkozás marad áram nélkül, a tőzsdét bezárták, iskolák hirdettek kényszerű szabadnapot, a közlekedés pedig leállt. Anglia déli részen több tucat utas rekedt azokban a vasúti szerelvényekben, amelyek a nyílt pályán megállásra kényszerültek a pusztító téli viharban.

A brit kormány kénytelen volt bevetni a hadsereget, hogy kimentsék a behavazott autópályákon járművükben rekedt embereket, továbbá hogy eljuttassák munkahelyükre az egészségügyi intézmények dolgozóit. Utakat zártak le, iskolák hirdettek szünnapot és egész Nagy-Britannia területén számos repülőjáratot töröltek.

A hadsereg közleménye szerint a katonaság készenlétben áll, hogy segítsen a civil hatóságoknak, elsősorban a katasztrófavédelem és a rendőrség egységeinek a mentésben, ha szükséges. A katonák önkéntesként szabadidejükben is bekapcsolódnak a vészfeladatok ellátásába, amihez a hadsereg biztosítja nekiki a szükséges eszközöket.

A fotó forrása: Pixabay