Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A berlini Proveg International befektető cég támogatását élvező orosz Greenwise startup vállalkozás növényi alapú húsutánzat-szeleket árul kétezer oroszországi kereskedőnél. A Forbes az öt legígéretesebb kezdő vállalkozás között tarja számon szakterületén a Greenwise-t - derült ki a Moscow Times cikkéből. A vállalkozás honlapja alapján zöld technológiával termelt zöldségproteinből készíti termékeit: húsalternatívájuk alapanyagát Moszkvától délnyugatra állítják elő.

Jelenleg egyedüliként foglalkoznak húsutánzat előállításával a notóriusan húsevő Oroszországban - árulta el Georgij Zseleznij, a cég alapítója. A honlap szerint Oroszországban és Kazahsztánban hozzáférhetők a termékeik, ám terveik nagyra törőek. A hazai pályán meg akarják előzni a Beyond Meatet, amely tavaly jelent meg Oroszországban. Húspogácsa-utánzatuk olcsóbb és csak fele annyi összetevőt tartalmaz, mint a versenytársé.

A Greenwise szója- és gluténmentes termékekkel akarja bővíteni termékpalettáját, növényi alapú sonkát és húsgolyót is fejlesztenek. Európában Ausztriában, Svájcban és Németországban akarnak megjelenni termékeikkel. A vállalat 2019-ben nyolcmillió rubel (36 millió forint) árbevétellel számol, míg 2020-ra már 60 milliót terveznek, miután megállapodtak az X5-tel, Oroszország legnagyobb kiskereskedőjével. A cégvezető szerint óriási lendülettel fejlődik a húsutánzatok ágazata: egy éve alig lehetett ilyesmiről hallani, míg jövőre számos versenytársuk jelenhet meg a piacon.