Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország azt tervezi, hogy 2021-től űrturistákat indít útnak a "Gagarin útvonalon" - adta hírül a Moscow Times. Az elnevezés arról jutott eszükbe, hogy a legendás orosz űrhajós Jurij Gagarin, a világ első kozmonautája 1961 áprilisában jutott fel a világűrbe, ahol 108 percet töltött. A terv szerint ennek az útnak egy rövidített változatát kínálják majd az űrturistáknak - derült ki Dmitrij Rogozin, az orosz állami űrhivatal a Roszkozmosz vezetőjének twitterüzenetéből.

Ennek köszönhetően csökkenteni tudják az előkészületek idejét azok számára, akik le akarnak nézni a világűrből a Földre. A Roszkozmosz emellett azt is bejelentette, hogy megállapodott az amerikai Space Adventures vállalkozással, hogy 2021 második felében eljuttat két civilt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Rogozin az év elején arról tájékoztatta az RBC hírportált, hogy cége már tárgyal a lehetséges üzleti partnerekkel a Gagarin útvonalra szóló "jegyek" értékesítéséről. A Roszkozmosz üzleti sikert remél ettől a vállalkozástól.

Expressz repülőút

A cégvezető korábban azzal dicsekedett, hogy 2020-tól rövidebb idő alatt el fogják juttatni az asztronautákat és az űrturistákat az ISS-re, mint amennyi idő alatt repülőgépen meg lehet tenni a Moszkva-Brüsszel távolságot. Ez 3 óra 45 perc. A kijelentést arra alapozta, hogy egy Progressz teherűrhajó 3 óra 40 perces rekordidő alatt tette meg ezt az utat. Az embereket is szállító űrhajóknak jelenleg hat órára van szükségük ehhez, mert négyszer megkerülik a Földet, mielőtt dokkolnának az űrállomáson.

Az űrturizmus története eddig igen rövid: 2001 és 2009 között juthattak el civilek az ISS-re orosz gyártmányú Szojuz űrhajók fedélzetén - derül ki a Wikipédia szócikkéből. Ez alatt az idő alatt heten járták meg a világűrt nyolc alkalommal, mert a magyar származású Charles Simonyi a Microsoft vezető szoftverfejlesztője két útra fizetett be. Az akkori hivatalos tájékoztatás szerint egy-egy út költsége 20 és 40 millió dollár között mozgott. Mai áron ez 5,62-11,24 milliárd forint, amelyből már focistadiont lehet építeni.

Az Egyesült Államokban több űrturizmusprojekt is fut. A legközelebb talán a Virgin Galactic nevű cég áll ahhoz, hogy belátható időn belül felvigyen civileket egy űrugrásra a világűr peremére. A vállalat űrjárművének fejlesztését késleltette egy tragikus baleset, az eredetileg tervezett "jegyár" 200 ezerről 250 ezer dollárra (56 millió forintról 70 millióra) ment fel. Ezt 700-an fizetnék ki, ám azt még nem tudhatják, mikor utazhatnak.