Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felújítási munkálatokat a Bulgária, Románia és Görögország gázszállító rendszereinek üzemeltetőivel kötött együttműködési memorandumnak megfelelően végezték el. Ez a dokumentum rendelkezik a transz-balkáni vezetékeken keresztüli, fordított irányú gázszállításról az említett országokon át Moldovába, illetve onnan Ukrajnába.

Az állomás várható kapacitása a módosítás után Moldovából alap üzemmódban napi 70 millió köbméter, megfordított üzemmódban 4 millió köbméter naponta. A létesítmény felkészültségét a munkára a moldovai gázszállító vállalat üzemeltetőjének képviselői ellenőrizték és aláírásukkal megerősítették - írta az ukrán vállalat nyomán az MTI.

Jelenleg zajlanak a konzultációk Brüsszelben az ukrán és az orosz fél között az Európai Unió közvetítésével az év végén lejáró, Ukrajnán keresztüli gázszállítási szerződés megújításáról. Eddig a feleknek nem sikerült megállapodásra jutniuk. Moszkva ugyanis csak akkor hajlandó új szerződést kötni, ha Ukrajna eláll minden peres követelésétől vele szemben - írta az Ukrajinszka Pravda.

November 5-én, Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője kijelentette, hogy az ukrán félnek összesen 22 milliárd dollár összegű, követeléséről kellene lemondania, amiért cserébe az orosz fél "semmit sem kínál", tehát szerinte a követelés megalapozatlan. A Naftohaz kész megállapodni Oroszországgal a gázszállítási szerződés megújításáról, álláspontja teljes mértékben egyezik az Európai Bizottságéval, de az orosz fél nem kíván megegyezni.