Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világos, hogy a vizsgálat nevetséges kacsa volt - így reagált Donald Trump amerikai elnök Robert Mueller volt különleges ügyész szerdai képviselőházi meghallgatására, teljes kudarcként értékelve az oroszokkal való összejátszás gyanújával ellene lefolytatott vizsgálatot.

Mueller a meghallgatáson az általa vezetett vizsgálat áprilisban közzétett jelentésével kapcsolatban azt mondta: az orosz kormány szisztematikus módon beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba, de nem találtak a vádemeléshez elegendő bizonyítékot Trump kampánystábjának az oroszokkal való összejátszására, ahogy arra sem, hogy az elnök akadályozta volna a vizsgálatot. Mindazonáltal nem mentették fel Trumpot ennek vádja alól.

Az elnök egy nyugat-virginiai kampányrendezvényre indulva nyilatkozott újságíróknak. Utalva a demokraták azon vádjára, hogy ő vagy 2016-os kampánystábjának munkatársai összejátszottak oroszokkal a választási győzelem érdekében, a politikus azt hangoztatta: a demokratáknak "eddig sem volt semmijük, ezután még a semminél is kevesebbjük van" - számolt be az MTI.

Trump szerint Mueller "rémes munkát" végzett, és megismételte, hogy hosszú időn keresztül "boszorkányüldözés" folyt ellene. Úgy vélte, hogy ez most már "mindenki számára világos". A republikánusoknak "jó napjuk volt", fogalmazott, a demokraták számára viszont "lesújtó napnak" nevezte a meghallgatás napját. Hozzáfűzte: ez a meghallgatás nagyon is kárukra lesz a 2020-as elnökválasztáson. A Demokrata Párt "romokban hever".

Nem hiszi, hogy vádat emelhetnek ellene az elnöki mandátuma lejárta után, mert semmi rosszat nem tett. Ezzel arra utalt, hogy a meghallgatáson az egyik demokrata párti képviselő megkérdezte Muellert: a vizsgálat megállapításai alapján lehet-e majd vádat emelni Trump ellen hivatali idejének lejárta után, amire Mueller igenlő választ adott.

A Demokrata Párt vezető képviselőházi politikusai szerdán este sajtóértekezletet tartottak. Nancy Pelosi házelnök elkerülte az egyenes választ arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy vajon a képviselőház megindítja-e az elnök alkotmányos felmentésére irányuló eljárást (impeachment). "Még mindig van néhány jelentős ügyünk a bíróságokon (...) És a bíróságokon fogunk megküzdeni az elnökkel" - mondta Pelosi.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke a sajtótájékoztatón ugyanakkor arról beszélt: a bizottság bírósághoz fordul, hogy hozzáférhessen a Mueller-jelentés egészéhez, és büntetés terhe mellett beidézi Donald McGahnt, a Fehér Ház volt jogi tanácsadóját is. Ennek konkrét okát nem fejtette ki, de "nagyon fontosnak" nevezte McGahn meghallgatását. Nadler egyébként már korábban is beidézte McGahnt, aki azonban a Fehér Ház tanácsára nem jelent meg a képviselőházi bizottság előtt.

Adam Schiff, kaliforniai demokrata képviselő a hírszerzési bizottság vezetője azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak erősítenie kell önnön védelmét a 2020-as választások idejére, mert az oroszok szerinte is beavatkoznak majd a következő elnökválasztás folyamatába. A meghallgatáson Robert Mueller kérdésre válaszolva leszögezte, arra számít, hogy az oroszok ezúttal is beavatkoznak, megpróbálják befolyásolni a választást.

A Demokrata Országos Bizottság (DNC) elnöke, Tom Perez, a Fox televíziónak szerdán este azt nyilatkozta: a képviselőháznak folytatnia kell a vizsgálódást.