A teljes európai biztonsági rendszer veszélybe került. Az alapvető európai értékek hálózata, a globalizáció folytatódása és egyáltalán a békés fejlődés lehetősége veszhet el azzal, ha a nyugati hatalmak továbbra is sarokba próbálják szorítani Oroszországot - derült ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szavaiból. A moszkvai hierarchia második embere (Valagyimir Putyin államfő után) a Szocsiban rendezett nemzetközi befektetési konferencián szólalt fel.

Medvegyev a RIA Novoszty tudósítása szerint emlékeztetett arra, hogy a NATO növeli jelenlétét az Oroszországgal határos tagállamaiban, arra hivatkozva, hogy meg kell erősítenie védelmüket a fokozódó orosz fenyegetéssel szemben. A katonai szervezet teljesen felfüggesztette együttműködését a Kremllel, az EU és az USA több szankciócsomagot is elfogadott azzal az indokkal, hogy az orosz vezetés meg nem engedett módon beavatkozik az ukrán válságba.

Nekünk is vannak érdekeink

A kormányfő szerint ebből a viselkedésből arra lehet következtetni, hogy a nyugati államok elfelejtkeztek arról, hogy Oroszország szuverén állam, amelynek joga van meghatározni és követni saját nemzeti érdekeit. Oroszország azonban nem fogja tolerálni, hogy gazdasági szankciókkal nyomást gyakoroljanak rá. Ezek az intézkedések haszontalanok, csak az lesz az eredményük, hogy gyengül a világgazdaság stabilitása.

A történelem arra tanít bennünket, hogy az Oroszországra gyakorolt nyomás hatástalan. Nem engedünk a politikai zsarolásnak: a világ (területileg) legnagyobb országa vagyunk, nukleáris fegyverekkel rendelkezünk, lakosságunk 150 millió fő, földünkben jelentős természeti erőforrások találhatók, óriási fogyasztói piacot képviselünk - fejtegette Medvegyev. Ehhez képest a Nyugat úgy tesz, mintha Oroszország nem is lenne jelen a világ térképén.

Nem haragszunk

Ezt követően az elmérgesedő viszonyok gazdasági következményeit sorolta. Senki sem tudja megjósolni milyen hatása lesz a világ hatodik legnagyobb gazdaságával szemben érvényesített szankcióknak a világgazdaságra. Egy dolog biztos - szögezte le -, a világ pénzügyi és kereskedelmi rendszereinek stabilitása megszűnt. Ennek azonban nem kell így maradnia: Moszkva nyitva hagyta az ajtót nyugati partnerei előtt, ha tárgyalmi óhajtanának a nézeteltérésekről.

Hozzá tette mindehhez, hogy nem a szankciók miatt, azaz nem bosszúból nyitnak kelet felé, hanem azért, mert ez a jelenlegi gazdasági fejlődés természetes trendje. Szeptember elején az orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a következő években megduplázhatják az olaj- és gázkivitelt az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. A hónap első napján elkezdték lefektetni a Szibériát Kínával összekötő 3000 kilométeres, 38 milliárd dolláros befektetéssel kiépülő gázvezeték csöveit.