Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eho Moszkvi rádióállomás helyszíni beszámolója szerint a belvárosi Tverszkaja utcára meghirdetett "tiltakozó sétán" több tízezren, a rendőrség szerint viszont pedig csak 8 ezren vettek részt. Navalnijt azonnal kiemelték a tömegből, amint megjelent a metróból kilépve helyszínen.

Több száz tüntető próbálta megakadályozni, hogy a hatóságok elszállítsák Navalnijt. A Puskin-térről a rohamrendőrök gumibotozással szorították ki a tömeget. A belváros fölött helikopterek köröztek. Sajtójelentések szerint újságírókat is őrizetbe vettek.

A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól. A szervezők ezzel szemben, egy alkotmánybírósági ítéletre hivatkozva azt hirdették, hogy mivel a hatóságok a törvény által előírtakkal szemben, a tüntetési kérelem benyújtása utáni három napon belül nem kínáltak fel alternatív helyszínt a Tverszkajával szemben, a tüntetés automatikusan legálissá válik.

Navalnij kezdeményezésére Oroszországban a nap folyamán több nagyvárosban korrupcióellenes megmozdulás volt. Ezeket kiváltó oka az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér). Több helyszínen nyíltan követelték a kormányfő távozását.

A szervezők szerint az országos akció részvevőinek száma elérte a százezret. Ez az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta. Mindez egy évvel az elnökválasztás előtt történik, amelyen reményei szerint Navalnij is elindulhat majd a hivatalban lévő Vlagyimir Putyinnal szemben.

A több tucatnyi városra kiterjedő vasárnapi tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők nem kaptak hivatalos engedélyt. Sajtójelentések szerint Szentpéterváron több mint 10 ezer, Novoszibirszkben mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) ember, Irkutszkban, Tomszkban, Krasznojarszkban és Cseljabinszkban pedig mintegy ezer ember tüntetett.

Előállítások Moszkva mellett Szentpéterváron, Vlagyivosztokban, Habarovszkban, Szamarában, Mahacskalában és Jekatyerinburgban történtek, Krasznodarban pedig könnygázt is bevetett a rendőrség. A hatóságok több helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást.

Az állami televíziós csatornák a tüntetésekről nem számoltak be. A hivatalos hírügynökségek több órás késéssel jelentettek a moszkvai eseményekről, azt hangsúlyozva, hogy a tüntetés törvénytelen volt.