Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfő visszautasítja, hogy Szaúd-Arábia az olajár letörésével zsarolja Oroszországot, és nem ő lesz az első, aki fegyverszünetet kér a két ország között az elmúlt hetekben kibontakozott olajárháborúban - vette át a Bloomberg értesülését a foxlive.com hírportál. Az nem egyértelmű, hogy a hírügynökség megtudta az információt vagy az oroszok szándékosan szivárogtatták ki, hogy nyomást gyakoroljanak ellenfelükre.

A Kremlben úgy látják, hogy az orosz kormány nem hiába fordított éveket arra, hogy felépítse azt a pénzügyi tartalékot, amelyet éppen az ilyen helyzetek kivédésére szántak. A Bloomberg forrásai elárulták, hogy nem számítottak a szaúdiak keménykedésére. Miután február végén kiderült, hogy Oroszország nem vesz részt az olajkitermelés újabb visszafogásában az OPEC mellett - amelynek célja az olajár megtámasztása lett volna -, Szaúd-Arábia felpörgette kitermelését, hogy a túlkínálattal letörje a fekete arany árát.

Erősíti a plafont

A szaúdiak arra alapoznak, hogy ők termelik ki a legolcsóbban az olajat, ezért mind az orosz olajcégek, mint az amerikai olajpala-kitermelők veszteségessé válnak, miközben náluk még van nyereség az olajexporton. A Bloomberg forrásai szerint ez nem ijesztette meg Moszkvát, úgy gondolják, hogy ellenfelüknek nincsenek olyan pénztartalékai, amelyből kipótolhatná a kieső olajbevételek okozta költségvetési hiányt, s ezért előbb fogja bedobni a törölközőt.

Egyelőre úgy tűnik, sem az oroszok, sem a szaúdiak nem engednek, csak keménykedő üzengetést látunk, ami arra utal, hogy olajárháborújuk kezdeti szakaszát vívják. Szakértők szerint a kiszivárogtatott hír az orosz elnök eltökéltségéről, nem fog jelentős hatást gyakorolni a piacra, mert hallottak már ilyesmit. Ugyanakkor útját állhatja annak, hogy a fekete arany ára hordónként 30 dollár fölé emelkedjen, mert a konfliktus elhúzódását sejteti.