Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését, de mint írta, "ez az utolsó eset", hogy - igazolva a nukleáris megállapodásban foglaltak Irán általi betartását - kiterjeszti a szankciók felfüggesztését további 120 napra.

Az Egyesült Államok még nem vonul ki a megállapodásból, de a mostani igazolás jelentette "az utolsó esélyt". Ha viszont "nem kerül elérhető távolságba" az egyezmény módosítása, Washington a maga részéről "azonnal felmondja" azt - írta Trump.

Irán ere reagálva közölte, hogy a megállapodást nem hajlandó újratárgyalni.

Nagy hiba

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szombaton orosz hírügynökségek szerint kijelentette, hogy Trump "buldózerrel próbálja megváltoztatni a megállapodást". Szerinte az amerikai kormány már eldöntötte, hogy a maga részéről felmondja a megállapodást, és ez egy "nagy külpolitikai hiba" volt - írja az MTI-re hivatkozva az mno.hu.

Az Európai Unió szombaton első állásfoglalásában hűvösen reagált az amerikai elnök indítványára. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Federica Mogherininek szóvivője leszögezte, hogy az EU tartja magát az Iránnal kötött atomalkuhoz.

"Számunkra a legfontosabb a megállapodásban foglaltak teljes és hatékony betartása" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: "Tudomásul vesszük Donald Trump nyilatkozatát."

A német külügyminisztérium annyit közölt, hogy folytatja a megállapodás végrehajtását, és a berlini vezetés találkozni fog európai partnereivel, megvitatandó, hogyan reagáljanak az amerikai elnök álláspontjára.